Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Pa se sliš´ od sv. Lovrenca zvon!

Vsako drugo avgustovsko nedeljo nas vaščane Smolnika in številne prijatelje od blizu in daleč pot popelje k žegnanjski maši na sv. Lovrenc. Vzpon v jutranjih urah nas predrami, saj je treba kar nekaj truda, da pridemo na vrh. Vse pa je poplačano, ko uživamo v prelepem razgledu daleč naokoli; vse do Triglava se lahko vidi.

Cekvica sv. Lovrenca je bila v zadnjih dveh letih deležna prepotrebne obnove. V lanskem letu smo obnovili zvonik, staro dotrajano kritino odstranili in izdelali novo ter tako zaščitili sv. Lovrenca pred vremenskimi vplivi, s katerimi se bori na višini 824 m nad morjem. Namestili smo nova polkna in prepleskali zvonik. Na ostrešje zvonika so bile nameščene še sončne celice, ki poganjajo sistem za razsvetljavo.  Z obnovo smo nadaljevali v letošnjem letu. Od žegnanjske nedelje naprej bomo s sv. Lovrencem še bolj povezani. Sončna energija bo poganjala tudi cerkvene zvonove. Njihovo pesem bomo slišali vsake četrt ure, poslušali bomo opoldansko uro in večerno Ave Marijo. Zvonjenje je daljnsko vodeno, zato ga bo možno vključiti tudi od doma.

Ob zaključku obnovitvenih del smo predvsem hvaležni, da so potekala srečno. Kljub naporom ob prenašanju orodja in raznega materiala, nas je vedno spremljala dobra volja. Za vse opravljeno delo smo najprej hvaležni vsem blagoslovom, ki smo jih prejeli. Vaščani in ključarji bi se radi iskreno zahvalili prav vsem, ki ste se odzvali vsakemu vabilu k sodelovanju in ste na kakršenkoli način pripomogli, da smo v teh dveh letih uspeli izpeljati načrtovano obnovo. Vrata sv. Lovrenca pa so vedno odprta, zato se za vašo podporo priporočamo tudi vnaprej, saj s semeni sedanjosti vlagamo v sadove prihodnjih rodov.

Vaščani in ključarji podružnične cerkve sv. Lovrenca
(AO, foto: Nejc Malovrh)

 

Oglejte si tudi