Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
23°C
5°C
JUTRI
23°C
4°C
Deli
6314

Blagoslov prenovljene kapelice

Hruševo, 23. april – K župnijski cerkvi Marije v leščevju na Dobrovi spadajo štiri podružnične cerkve. Ena izmed njih, ki je posvečena sv. Juriju, stoji na zelo lepem razglednem gričku Partica nad vasjo Hruševo. Kot vsako leto je bila tudi letos v nedeljo, 23. aprila, ko goduje sv. Jurij, maša v tej lepo obnovljeni cerkvici.

Daroval jo je g. župnik Alojz Golob, obred so z lepim petjem popestrili pevci pod vodstvom organista Boruta Dolinarja. Maša je bila zelo dobro obiskana, ne samo s strani vaščanov Hruševo, prišli so tudi ljudje iz okoliških vasi, ki radi prihajajo v naše kraje. Že več let prihajajo peš kot romarji, pohodniki iz vasi Brezje, ki pešačijo skozi Bezenico na Babno Goro in nato naprej na Hruševo, kar je kar okoli dve uri hoje. Po maši je sledil blagoslov prenovljene kapelice Srca Jezusovega. Ta kapelica stoji na obrobju križpotja v zgornjem delu vasi, kakšnih 300 metrov pod cerkvijo. Bila je v zelo slabem stanju, kajti zob časa in vlaga sta naredila svoje. A naš predsednik vaške skupnosti Klemen Žerovnik je dal pobudo, da se kapelica obnovi. Po dogovoru z župnikom je stvar stekla. Župnik je našel strokovnjaka, ki je znal pristopiti k delu. Tako je bila s pomočjo vaščanov kapelica obnovljena in bo za kar nekaj časa varna pred propadanjem, pa še njen videz je popolnoma drugačen. Vsak vaščan je po svojih močeh pomagal, da smo uresničili željo, posebno pa naš Klemen.

Kapelica Hruševcem veliko pomeni, saj je preživela že več rodov. Ne ve se, kdaj je bila zgrajena, ker ni zanesljivih podatkov, tudi v župnijskem arhivu ni nič zabeleženo. Se je pa govorilo, da v času, ko so fantje in možje množično hodili v Ameriko na delo za boljši kruh (to zgodbo poznamo iz slovenskega filma, posnetega po delu Ivana Tavčarja Cvetje v jeseni, ko je Danijel šel v Ameriko in obljubil, da bo prinesel dolarjev za gnojni koš, a se je vrnil kot zgarani berač). Na neki kmetiji tu na Hruševem je bil fant že kar v letih in je svojemu očetu zagrozil, da bo šel v Ameriko, če mu ne prepiše kmetije. Popil je nekaj žganja, šel v to kapelico, vzel kip Jezusa, ga nesel domov in ga postavil v hiši na mizo. Rekel je očetu: "Če ne prepišeš meni grunta tu pred Bogom, bom pa šel še po Kristusa iz Vrtn'kove kapelice, ki je v zaselku Selo." Očitno je zaleglo, fant je dobil kmetijo. Včasih so kmetje zelo težko predali svoje imetje sinovom ali hčeram, ker so menili, da bodo s tem veljali za "ta stare" in ne bodo imeli nobene besede več pri hiši. Tako je bilo včasih, ko je grunt nekaj pomenil, saj je bil edini vir preživetja prebivalcev na podeželju.

Po končanem slovesnem blagoslovu, ki sta se ga, tako kot maše, poleg vaščanov in romarjev udeležila tudi župan občine Dobrova - Polhov Gradec g. Franc Setnikar in predsednik KS Dobrova Marjan Pograjc, smo se ob prijetnem pogovoru okrepčali s pijačo in dobrotami, ki so jih pripravile naše dobre gospodinje, za kar se jim  prav lepo zahvaljujemo.


Janez Zadnikar

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi