Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Perspektivna smučarska skakalka Urša Bogataj

Na Brišah pri Polhovem Gradcu je doma uspešna slovenska skakalka Urša Bogataj. Pri 17-letih je najmlajša članica ženske A ekipe, v letošnji sezoni pa nadvse uspešno nastopa v drugi sezoni svetovnega pokala. Prvič se je s smučarskimi skoki srečala na nekdaj zelo odmevni lokalni skakalni tekmi Za gradom. "Tam je vedno skakal tudi oči, jaz pa sem ga že od majhnega gledala. Nato so naredili še manjšo skakalnico, kjer sem tudi tekmovala. Če se prav spomnim, sem bila takrat četrta. Vse skupaj me je začelo zelo zanimati. S treningi smučarskih skokov pa sem začela pri enajstih letih," se prvih začetkov spominja Urša.
Vestno obiskovanje treningov v matičnem klubu SSK Costella Ilirija je kaj hitro obrodilo sadove. Po dobrih rezultatih na pokalnih in državnih tekmovanjih (med drugim je bila državna prvakinja v kategoriji deklic do 15 let), je pri 14-letih dobila priložnost nastopiti na prvi mednarodni tekmi. Januarja 2009 je v italijanskem Dobbiacu tekmovala na celinskem pokalu, takrat najvišjem nivoju tekmovanj za dekleta. Že v prvem nastopu je vknjižila točke, in sicer za 29. mesto. Od tedaj je svojo pripravljenost in formo le še stopnjevala.

Da je Urša med svojimi letniki med najboljšimi, je dobila potrditev na lanskoletnih Olimpijskih igrah mladih v avstrijskem Innsbrucku, kjer je zasedla tretje mesto in si priborila bronasto medaljo. Na mešani ekipni tekmi pa je stopila še stopničko višje. Najdlje je do sedaj skočila 132 metrov na treningu v nemškem Klingenthalu. Bi se spustila tudi po planiški velikanki? "Po letalnici bi se takoj spustila, vendar bi morala biti za polet v Planici bolje pripravljena. Upam, da bom kdaj dobila to priložnost," odvrne brez strahu.

V Schonachu prvič med deseterico

Po več letih so jeseni v Planici vendarle obnovili Bloudkovo velikanko, s čimer so tudi skakalke dobile sodoben vadbeni center. Vsa dekleta, v A ekipi jih je pet, so namreč v letošnji sezoni izboljšala rezultate, tudi na podlagi treninga v Planici. Urša je tako letošnjo uspešno rezultatsko pot pričela tlakovati na uvodni novembrski tekmi v norveškem Lillehammerju, kjer je vknjižila 18. mesto. Glavni trener reprezentance Matjaž Triplat, kateremu pomaga zvezdnik smučarskih skokov Primož Peterka, jo je uvrstil tudi v ekipo za nastop na dveh decembrskih tekmah v ruskem Sočiju, kjer je osvojila 15. in 16. mesto. Dekleta so si po več letih prizadevanj vendarle priborila pravico nastopa na največjem športnem dogodku – olimpijskih igrah. Igre bodo leta 2014 potekale ravno v Sočiju, med resnimi kandidatkami za nastop pa je tudi Urša. Rezultatska krivulja pa se je v nadaljevanju sezone še stopnjevala, saj se je na januarski drugi tekmi v nemškem Schonachu prvič povzpela med najboljšo deseterico. Tekmo je končala ravno na desetem mestu. V skupnem seštevku svetovnega pokala je uvrščena na visoko 16. mesto, do konca sezone pa je še osem tekem svetovnega pokala.

"S svojimi letošnjimi nastopi sem zadovoljna, saj sem od lanskega leta napredovala. Do sedaj sem dosegla kar dobre rezultate in tudi tehnično so skoki kar dobri. Malo sem ga polomila v Schonachu, saj sem potrebovala kar nekaj skokov, da sem se privadila skakalnice, vendar pa sem naslednji dan dosegla svoj najboljši rezultat v svetovnem pokalu. Na splošno pa sem zadovoljna z nastopi do sedaj," je potek sezone ocenila Urša.

V letošnji sezoni jo med drugim čakajo še trije pomembni nastopi. Konec januarja bo na mladinskem svetovnem prvenstvu v češkem Liberecu branila bronasto ekipno odličje, pred nastopom na članskem svetovnem prvenstvu v italijanskem Val di Fiemmu, pa se bo predstavila še svojim navijačem na dveh tekmah na Ljubnem ob Savinji. Lani si je vsako tekmo ogledalo okoli 3.000 navijačev, kar je trenutno rekord na tekmah za dekleta. "To je bilo nekaj povsem novega za nas. Sama česa podobnega še nisem doživela. Bilo je odlično, predvsem zaradi vzdušja," se spominja Urša lanskih tekem v Zgornjesavinjski dolini. Zvesti navijači iz Briš, zbralo se jih je za poln avtobus, so jo bučno spodbujali, Urša pa se jim je oddolžila z lepimi skoki ter 20. in 26. mestom. Letos zanjo lahko v živo navijate na Ljubnem 16. in 17. februarja. "Drugače imam za nadaljevanje sezone željo in cilj čim bolj ohranit te dobre skoke in dobre občutke. Če mi bo to uspelo, bodo tudi rezultati dobri," si nadeja Urša.

Uspešno krmarjenje med knjigami in skoki

Urša ni uspešna le na športnem področju temveč uspešno krmari tudi med šolskimi knjigami. Obiskuje Srednjo vzgojiteljsko šolo v Ljubljani, kjer pa jo sošolke ne vidijo ravno pogosto. Od začetka sezone v novembru pa do konca marca je namreč razpeta med potovanji, treningi in tekmami širom sveta, saj nekaj tekem poteka tudi na Japonskem. "Že v začetku septembra se moram potruditi, da dobim nekaj ocen, ki jih potrebujem. Ko pa se sezona konča, po tekmah v Planici, pa moram pridobiti vse ocene, ki mi še manjkajo," je o šolski problematiki spregovorila Urša.

A v družini Bogataj ni uspešna športnica le Urša. Po njenih stopinjah že stopa tri leta mlajši brat Tine, ki prav tako trenira smučarske skoke. Tine je aktualni državni prvak v kategoriji dečkov do 15 let in že trka na vrata mladinske reprezentance.

Klemen Zibelnik

Oglejte si tudi