Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Zmanjšajmo nevarnost padcev v starosti

Se je tudi vam že zgodilo, da ste v starosti nevarno padli?

Niste edini, kajti starejši ko smo, več je možnosti, da pademo:

  • med starimi nad 75 let jih pade četrtina,
  • med starimi nad 85 let jih pade že polovica.

Med 200 padci v starosti do 69 let se zgodi en zlom kolka, med padci v starosti nad 85 let pa kar 20 zlomov.

V starosti nad 80 let se četrtina zlomov kolka konča s smrtjo v pol leta, druga četrtina poškovancev potrebuje dosmrtno nego. Polovica starih nad 80 let po padcu ne pride več domov, temveč potrebujejo domsko oskrbo.

Nevarnost za padce pa je največja tam, kjer se starejši počutijo najbolj varne – to je doma.

 

Kaj lahko naredi vsak sam, da bo verjetnost padcev veliko manjša?

Vključite se lahko v tečaj preprečevanja padcev, ki ga vodita usposobljena voditelja. Vodila vas bosta skozi štirinajst srečanj učne skupine za preprečevanje padcev. Na tečaju boste prejeli knjižico, v kateri so opisana spoznanja o padcih v starosti in navodila, kaj lahko storite, da bo padcev čim manj. Opisane so tudi preproste telovadne vaje, s katerimi lahko občutno izboljšate svoje ravnotežje. Na tečaju boste torej aktivno sodelovali, v ospredju bodo izkušnje in praktično, vsakdanje življenje. Pogovarjali se boste o nevarnostih za padce v svojem okolju, o tem, kaj lahko naredi vsak sam in vsi skupaj, da padcev ne bo, oziroma o tem, kako ublažiti posledice padca, če se vam vseeno pripeti. Knjižica je tudi vaš rokovnik za preprečevanje padcev, v katerega boste lahko kaj zapisali o teh vprašanjih. Vaši zapisi bodo dragoceni že zato, ker se boste lahko vračali k njim, kadar boste želeli, koristili pa bodo tudi tistim, ki razvijajo spoznanja in načine, kako uspešno preprečevati padce v starosti in kako pri tem pomagati ljudem.

 

Tečaj za preprečevanje padcev v starosti se začne 25. 9. 2014 ob 10. uri, v sejni sobi Občine Dobrova - Polhov Gradec. Potekal bo dvakrat na mesec, naslednje srečanje bo 9. oktobra. Tečaj je brezplačen.

Za dodatna pojasnila vam je na voljo ga. Ivanka Založnik (tel. 031 524 589), ki bo tudi prisotna na vseh tečajih, in ga. Mateja z Inštituta Antona Trstenjaka (01/433 93 01).

Na Inštitutu Antona Trstenjaka se posvečajo raziskovanju medčloveškega sožitja ter ustvarjanju in izvajanju sodobnih programov za učenje lepega, osebnega sožitja med ljudmi. V dveh desetletjih so z enoletnimi tečaji usposobili več kot 2000 prostovoljcev za medgeneracijsko druženje s starim človekom, vodenje medgeneracijskih skupin za kakovostno staranje in organiziranje lokalnih mrež prostovoljcev. Sodobno prostovoljstvo je torej nepogrešljivo pri krepitvi samopomoči in solidarnosti kot temeljnih komponent človekovega socialnega imunskega sistema.

 

Ivanka Založnik

Oglejte si tudi