Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Zimski večeri nekoč

Turistično društvo Črni Vrh je po daljšem premoru letos spet začelo aktivno delovati. Za nami je prva prireditev. V nedeljo, 12. marca, smo pripravili dogodek z naslovom Zimski večeri nekoč.

S prireditvijo smo želeli obuditi vsaj malce vzdušja iz časov, ko še ni bilo elektrike in televizije. Kaj vse so takrat počeli naši dedki in babice! Na oder smo povabili šest domačinov, ki so nam prikazali nekaj utrinkov iz preteklih časov in takratnega vaškega življenja. Z njimi so se pogovarjale in jim zastavljale vprašanja članice društva. Najprej smo spoznali Anico Maček in Anico Bradeško. Pokazali sta, kako so včasih česali volno na t. i. gredešah in jo predli na kolovratih. Opisali sta dele kolovrata in povedali, čemu kaj služi, Simona pa jima je vmes zastavljala vprašanja o čiščenju in striženju ovc, pridobivanju volne, izdelkih in takratni prodaji, na katere sta z veseljem odgovarjali. Na koncu je Simona dodala še nekaj informacij o tem, kaj se je dogajalo z ovčerejo po letu 1950.

Drugi del pogovorov je prevzela Reneja in vprašanja postavljala našima drugima gostoma, Valentinu Oblaku in Ferdinandu Kopaču. Tine in Nande, kot ju poznamo, se ukvarjata s pletenjem košev, košar, peharjev, "cambahov" in še bi se kaj našlo. Ker pa z leti prsti radi začnejo nagajati, je pletenje včasih prezahtevno, zato Tine zadnje čase raje izdela kakšen ročaj oz. "štil". Skupaj sta nam prikazala, kako se izdela vitra (iz leskove palice), ki potem služi za pletenje, in postopek pletenja koša. Med delom sta odgovarjala na zastavljena vprašanja. Tretja tema pa je bilo klekljanje. Cirila je najprej predstavila še danes aktivno klekljarico Marijo Trobec in Antonijo Justin. Pred sabo sta imeli t.i. »punkelj« s klekeljni, nitmi in bucikami. Pokazali sta nam, kako spretni morajo biti prsti, da na koncu nastane lična bela čipka. Na ogled pa so bile Marijine že izdelane prečudovite čipke.

Ob vsem tem dogajanju so se sredi odra ves ta čas manjši otroci trudili z luščenjem fižola in ličkanjem ter robkanjem koruze. Za popestritev programa so zapeli tudi nekaj pesmi: Izidor ovčice pasel, Tanja in Nina ter Po Koroškem po Kranjskem že ajda zori. Prav za to priložnost so se zbrali člani treh Žulevih generacij, ki so nam zapeli in zaigrali stare ljudske pesmi v slogu starega ljudskega petja, ki so ga na njihovi domačiji zelo radi gojili. Za konec so zaigrali zelo staro polko, katere avtor ni znan. Ker pa so jo tako radi preigravali, so jo poimenovali kar Žuleva polka. Ob koncu prireditve smo vse obiskovalce povabili, da si pobliže ogledajo izdelke in delo ter gostom zastavijo še kakšno vprašanje. Med obiskovalci pa je med prireditvijo krožil tudi vprašalnik, in sicer zato, da bi izvedeli, kaj jih najbolj zanima, saj nameravamo v jesenskem in zimskem času izvajati različne delavnice. Če ste zamudili tokratno priložnost, se obrnite na tdcrnivrh@gmail.com. Upamo, da smo starejšim dali možnost obuditi kakšen lep spomin na pretekle dni, otrokom pa pričarali delček zimskih večerov, kakršne so preživljali naši dedki in babice.

Turistično društvo Črni Vrh

Oglejte si tudi