Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

JUTRI
14°C
1°C
SOB.
4°C
-7°C
Deli

Tudi Pahor med Lego kockami

Dobrova, 4. februar – V športni dvorani na Dobrovi je potekalo veliko finale odprtega državnega prvenstva v Lego kreacijah, ki jih je pripravilo 26 najboljših ekip iz Slovenije, Hrvaške in Srbije. Prireditev, ki se uradno imenuje First Lego League in jo organizira zavod Super Glavce, želi spodbuditi mlade k ustvarjalnemu razmišljanju, iskanju praktičnih tehničnih rešitev in posledično navduševanju nad tehničnimi poklici. Mlade je s svojim obiskom počastil tudi predsednik države Borut Pahor.

V dopoldanskem času, ko je prizorišče obiskala naša ekipa, je dvorana kar pokala po šivih od otroškega vrveža in številnih "firbcev". Glasno navijanje in komentator sta pozornost usmerjala na osrednje prizorišče – poligone, kjer so se merile ekipe z lego roboti. Mladi, stari od 10 do 16 let, so robote sestavili in sprogramirali sami, seveda na podlagi številnih poskusov in pred budnimi očesi odraslih mentorjev. Roboti so morali v določenem časovnem terminu opraviti čimveč nalog, povezanih z živalsko tematiko – to je bila namreč osrednja tema letošnje sezone.

Nekoliko stran od vrveža, ob obodu dvorane, so se predstavljale ekipe s svojimi raziskovalnimi nalogami, v okviru katerih so poskušale s pomočjo Lego kock rešiti praktične probleme vsakdana – nanašajoč se na živalsko tematiko. Edina ekipa z območja Našega časopisa, ki se ji je uspelo prebiti v finale, je bila ekipa OŠ Dobrova, imenovana Mindstormsi z mentorjem Izidorjem Ličerjem: »Pripravili smo samohranilni stroj za domače živali. Namreč, v času ko ni lastnika doma, jim nihče ne more dajati hrane. Zato smo razvili model, ko žival s pritiskom na gumb sama dozira hrano.« Ličer je dodal, da so stroj testirali celo v živalskem vrtu na Vrzdencu in pri enem članu ekipe doma. Srce dozirnika so sestavili iz Lego kock, okrog pa dodali ohišje iz drugih materialov: »Naša skupina ima pet članov in vsi komaj čakajo, da se enkrat tedensko snidemo na krožku. Tovrstno raziskovanje jim predstavlja velikanski užitek.« A Ličerjeva ekipa ni bila edina z Dobrove, tu so bili še Super junaki, stari od 6 do 10 let, ki pa so se predstavljali z nekoliko manj zahtevnimi projekti. A ne glede na zahtevnost so ravno oni imeli čast prvi predstaviti predsedniku države svoj Lego projekt!
Da z Dobrove prihajajo kar tri ekipe, po svoje ne preseneča, saj je podjetje Epilog, katerega direktor Damjan Širca prihaja z Dobrove, idejni oče in materialni boter First Lego League. Po drugi strani pa je tudi šola, kot je dejal ravnatelj Viljem Kovačič, sprevidela, da na področju tehnike in robotike mladim ne nudi tako pestrih vsebin kot drugje, zato so se z veseljem pridružili First Lego League. Sicer noben »domači« projekt ni prepričal sodnikov, da bi mu dodelili katero od prvih treh mest ali posebnih nagrad, a ne glede na to, so mladi doživeli izvrstno izkušnjo z igro in znanjem. Velja omeniti, da se je v kvalifikacije za finalno tekmovanje podala tudi ekipa Blue Stars iz horjulskega Metrela, a so izpadli na regijskem izboru. Ob županu Francu Setnikarju sta se na vabilo odzvala tudi predsednik republike Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič.

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!