Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
8°C
3°C
JUTRI
3°C
2°C

Tretji knjižni večer v juniju

Knjižni večer je za nami, poskušali smo razumeti, kaj nam je dr. Aleksander Zadel v knjigi Tretji obraz razložil, kako lahko otroke vzgojimo v odgovorne, samostojne in samozavestne ljudi. Posameznik mora na dolgi rok imeti učinkovito in enakomerno zadovoljene vse skupine potreb. In tudi otrok se mora naučiti, razumeti, kaj so njegove potrebe, jih zadovoljevati, da bo imel dobre odnose s tistimi, ki so mu pomembni, to so drugi ljudje. V svetu materialnih dobrin in potrošniške miselnosti pogosto zmanjka časa, da bi ugotovili, kaj nas izpopolnjuje, daje notranji mir in zadovoljstvo. Pozabimo, kako pomemben je pristen in topel stik z otroki, partnerji, starši, bližnjimi, prijatelji. Vsak od nas odkriva, kaj je to, kar nas poteši in hkrati ne ovira ali ruši odnosa z drugimi. Če smo sprti ali se sovražimo, ne moremo učinkovito zadovoljevati in kakovostno rešiti potreb. Ko se trmasto ustvarjanje konča, se začnejo modrost, mir in sodelovanje.
Otroci zelo hitro ponotranjijo naš slog upravljanja življenja ne naših besed, kako pomembno je trdo delo, odgovornost in predanost. Sprejeli bodo to, kar čutijo in vidijo pri nas. Naučimo jih dobrih delovnih navad, odgovornosti in spoštovanja odnosov do sebe in drugih. Otrok z dotikom spozna vse o materini ali očetovi ljubezni; to je sporočilo drugemu, da ga sprejemamo, cenimo, spoštujemo, ljubimo, smo pripravljeni deliti z njim in mu pomagati v težavah. Potrebe po pripadnosti nam sporočajo, da imamo življenje pod nadzorom. Otrok bo najlažje zadovoljil potrebe po moči, če mu dajemo pozitivne informacije o tem, kar počne, mu povemo, kaj je dobro, kaj od njega pričakujemo in s čim nismo zadovoljni. Razvil bo svoje samospoštovanje in ohranil dobre odnose z ljudmi, ki so mu pomembni. Treba ga je spodbujati, mu pomagati, se z njim dogovarjati, morda se z njim tudi pogajati. Ko boste opazili, da se vaš otrok razvija v osebnost, ki mu bo pomagala rešiti življenjske izzive in ne bo iskal izgovorov, bo našel najboljši način do cilja.
Naše življenje je kompleksno, saj je treba skladno zadovoljiti potrebe na vseh področjih. V njem se tudi odrasli pogosto počutimo negotovo. Naša odgovornost je, da vzamemo življenje v svoje roke, saj nismo odgovorni samo zase, temveč tudi za svoje bližnje. Omogočiti jim moramo razvoj učinkovitih vedenj, da bodo lahko poskrbeli zase in s tem bomo naredili največ. Pohvalimo otroka, ko naredi kaj dobrega, in ne spreglejmo njegovih dobrih del. Naučiti se mora, da se s tem, ko prispeva v družini, njegovo počutje samo izboljša. Rezultat dobrega počutja je, da je to, kar je naredil, naredil zato, ker je tako hotel in je tako tudi prav. Otroke naučimo, da imajo sami največ vpliva na to, ali živijo razmeroma brezskrbno, zadovoljno in mirno življenje. Dovolimo jim izkušnje in jim pokažimo, kako poskrbeti zase, vzdrževati in krepiti dobre odnose z okolico. Dobri odnosi so najpomembnejši gradniki naše sreče in zadovoljstva ter največja garancija za naše in njihovo zdravje.

 

Zlatka Peklaj   

Društvo Lep je dan

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij