Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Razstava fotografij znamenj v Črnem Vrhu

V nedeljo, 18. junija, smo v cerkvi sv. Lenarta razstavili fotografije vseh znamenj v župniji Črni Vrh nad Polhovim Gradcem, ki sva jih pripravila matematika in ljubiteljska fotografa domačin Jože Kavčič in Ciril Velkovrh iz Ljubljane. Pano, na katerem so bile pritrjene fotografije v velikosti A4, je naredil mizarski mojster Matjaž Plestenjak iz Bukovega Vrha pod Pasjo ravnjo.

Maševal je in odprl razstavo domači profesor dr. Stanko Gerjolj, ki je povedal naslednje: "Slovenska zemlja je posejana z znamenji, predvsem s križi in z Marijinimi podobami. Svojevrstno znamenje predstavlja že človek sam oz. njegovo telo, kjer ključno vlogo igra prav križ. Ta je namreč tisti del telesa, ki nam omogoča, da skozi življenje hodimo kot pokončna bitja. Drugi križ pa oblikujemo, kadarkoli razprostremo roke. Ta križ, razširjenih rok, je izhodišče za telesno in duševno komunikacijo, saj predstavlja začetno držo za objem – tako v veselju kot v bolečini. Ko opazujemo športnike po kaki uspešni potezi, razširijo roke in si padejo v objem ter tako podelijo veselje in srečo. Ko bližnjega doleti bolečina, ga najbolj potolažimo tako, da razširimo roke in ga objamemo. Križ je odprto geometrijsko znamenje. Razteza se v štiri smeri in se nikjer ne konča. Ta njegova odprtost nosi v sebi tudi široko paleto vsebinskih in komunikacijskih sporočil. Je prvo znamenje, ki ga podelimo novorojenčku, in zadnje, s katerim se v krščanski kulturi od bližnjega poslovimo. Kot rečeno, si s tem znamenjem delimo veselje in žalost. Marijina znamenja vsebujejo več nežnih, ženskih in materinskih sporočil, ki izražajo hrepenenje po varnosti. Če si prikličemo v spomin Marijino podobo s Ptujske Gore, vidimo, da Marija s svojim plaščem predstavlja mater, ki nudi varnost človeku v stiski. Vsekakor znamenja predstavljajo kraje, kjer se je zgodilo nekaj pomembnega in spominjajo na ključne dogodke zgodovine in življenja. Taki kraji in znamenja človeka hranijo in mu predstavljajo neke vrste vire oz. duševno hrano, ki daje moč tudi za premagovanje sodobnih stisk. Ko se postavimo ob znamenju na kraj, kjer je stalo že veliko generacij pred nami, ki so preživljale podobne stiske ter v sebi nosile podobna hrepenenja, se v trenutku povežemo z njimi in postanemo močnejši. Ta izročila preteklih generacij nam sporočajo, da je v komunikaciji z Bogom možno premagati še tako velike težave ter preživeti tudi zahtevne stiske. Hkrati pa v nas vzbujajo občutke hvaležnosti za vse, kar je za nas storil Bog po preteklih generacijah. Vsekakor gre za močne kraje ter stik z močnimi trenutki, ki vlivajo upanje tudi za sedanjost in prihodnost."

Kulturni program je pod vodstvom Ane Gregorič popestril pevski zbor Pegius, v katerem pojejo večinoma študenti Pravne fakultete iz Ljubljane. Zapeli so tri pesmi: Zdravljico na željo župnika dr. Petra Nastrana, Znamenje na polju Simona Gregorčiča na željo soavtorja razstave Cirila Velkovrha in Praise His Holy Name (Slavi njegovo sveto ime), prir. Keith Hampton, na željo prof. dr. Stanka Gerjolja. Pevski zbor nosi ime po Martinu Pegiusu, znamenitem pravniku in astrologu, ki je bil rojen leta 1508 v Polhovem Gradcu, umrl pa je v Salzburgu leta 1592. Ukvarjal se je z mineralogijo, alkimijo, matematiko in astrologijo. Bil je izredno učen, zelo vešč latinščine, grščine in hebrejščine, spoštovan in pri nadškofih zelo priljubljen. Napisal je veliko knjig, slavno ime pa si je pridobil s svojimi pravoznanskimi in astrološkimi spisi. V njih piše o tem, kolikšen  pomen imajo književnost in knjižnice za duhovno življenje človeštva in med drugim tudi o gori sv. Lovrenca pri Polhovem Gradcu.

Ob koncu prireditve sem razstavljene fotografije razdelil navzočim lastnikom fotografiranih objektov: 

-          fotografijo pokopališke kapelice, ki so jo do tega dne že podrli in kasneje nadomestili z novo poslovilno

vežo, je za občinski arhiv dobil župan Franc Setnikar, ki je sicer zelo naklonjen naši dejavnosti,

-          fotografijo kapele Vnebovzetja Device Marije, ki stoji nasproti župnišča, je dobil župnik dr. Peter

Nastran, ki pa je za veroučno učilnico naročil tudi zemljevid župnije Črni Vrh z vrisanimi legami vseh

fotografiranih znamenj,

-          v zahvalo za sodelovanje je prof. dr. Stanko Gerjlolj dobil fotografijo znamenja na Praprotnem, ki so

ga obnovili leta 1982 ob njegovem mašniškem posvečenju,

       -      predsednica krajevne skupnosti Tončka Dolenc je prevzela v imenu vseh vaščanov 40 let staro fotografijo vasi,

       -      Milan Košir je dobil fotografijo njihovega znamenja Pr' Birt za svojega zeta Jerneja Čuka, ki jo je že

plačal, za svoje sestre in brate, od katerih nekateri živijo tudi v tujini, pa je že pred časom naročil 8 takih 

fotografij,

       -      fotografijo velike freske sv. Jožefa je dobila njena lastnica Marija Končan, ki je za ljudi, tudi zame,

                naredila že veliko dobrega,

-          fotografijo znamenja na Sovovem pa sem poklonil Nacetu Osredkarju, h kateremu sva s kolegom Jožetom Kavčičem povabila pevce na kosilo.

 

V izredno lepem vremenu smo se ob klepetu še dolgo časa mudili pred cerkvijo, kjer so nam postregli z domačimi dobrotami domačina Milan in Marko Košir ter Ana Pogačnik iz sosednje župnije. Preden smo se razšli, je pevcem postregel s kavo Tihomir Matić v gostišču Pograjski dom, kjer sem gostom lahko pokazal še stalno razstavo svojih fotografij na steklu. 

Fotografiji znamenj na Studencu in Rojah pa bom odnesel Metodu Dragonji in generalnemu direktorju Ljubljanskih Lekarn dr. Marjanu Sedeju v Ljubljano, ko me bosta lahko sprejela na kratek obisk. Fotografije drugih znamenj (na Vrhovčevem, Kuzovem, Frtici, v Potrebuježevem grabnu, na Bradeškovem, pri Buhovem malnu in v Pečovju) pa sem že odnesel lastnikom v njihove domove, saj večina od njih zaradi starosti ali bolezni ni mogla priti v Črni Vrh. Zelo pa sem se razveselil Logarjevega Janeza z Rovta 1, ki me je ob prihodu prijazno pozdravil, takoj nato pa se je od žene poslovil. Nisem se mogel premagati, da ga ne bi vprašal, kam gre. »K Bradeškovim,« je bil kratek odgovor. Ker vem, da so na tej veliki kmetiji le trije, a vsi zelo bolni, me je zanimalo, po kaj gre tja. »Pomagat delat,« je bil njegov zopet kratek odgovor. Kako naj bi potem jaz enim ali drugim zaračunal svojo fotografijo?

 

Ciril Velkovrh

Oglejte si tudi