Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
1°C
-5°C
JUTRI
2°C
-2°C

Podpiramo nepodpirljivo!

Če bi po treh letih delovanja vlade Mira Cerarja želeli našteti vseh 15 ministrov, bi imeli velike težave. Veste, kdo je minister za Slovence po svetu? Ali pa ministrica za okolje in prostor? Ampak prav vsi bi se spomnili ene: ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Slovenski pregovor pravi, da dober glas seže v deveto vas, slab pa v deveto deželo. Torej dlje. Če za Milojko vemo vsi, je to verjetno prej zaradi slabega kot dobrega dela. Pa poglejmo, kaj smo ob drugi interpelaciji zoper zdravstveno ministrico lahko prebrali na socialnih omrežjih. »Od prve interpelacije (v letu 2016) se ni nič spremenilo. Pogoj, da predstavi zakon o financiranju zdravstva po 1 letu ni izpolnjen.«  Pa smo davkoplačevalci kljub temu plačali 12 njenih plač … »Od ministrice za zdravje nimamo odgovora, kako sistemsko okrepiti naše javno zdravje. Z delom ministrice smo zelo nezadovoljni.« Pa jo premier Cerar še naprej trdno podpira. »Glasno smo opozarjali, da reforme ne bodo izpeljane, da se težave poglabljajo.« Očitno ne dovolj glasno! »Pod to ministrico so pacienti in javni zdravstveni zavodi danes na slabšem, kot so bili kadar koli prej.« Ta očitek drži. Četrt milijona Slovencev čaka na zdravstveni poseg, pa se zdi, kot da vlade Mira Cerarja to ne gane. Še več, dobaviteljem medicinske opreme, ki bolnišnicam dostavljajo opremo po nekajkrat višji ceni kot v tujini, vlada namenja še posebni interventni zakon, s katerim jim bo zagotovila 136 milijonov evrov za poplačilo izstavljenih računov. Ne pa pacientom.

Sedaj pa k bistvu. Človek bi pričakoval, da so zgoraj navedene izjave izseki iz interpelacije SDS zoper Milojko Kolar ali pa vsaj citati navedb opozicijskih poslancev v razpravi o interpelaciji ministrice. Narobe. To so uradna stališča ene od vladnih strank, objavljena na Twitter profilu poslanske skupine. Tiste poslanske skupine, ki Miru Cerarju zagotavlja 46 glas in ima moč ga ohraniti ali zrušiti. In sedaj pride najslajši del te sage – salomonska obrazložitev glasovanja poslanske skupine DeSUS: »Ministrice ne podpiramo, a ker vidimo, da je predsednik vlade v stiski, pomeni naša zavrnitev interpelacije predvsem podporo njemu.« Razumi, kdor more. Če torej poskušam razumeti ta miselni preobrat v razmišljanju Erjavčevih poslancev, moram verjetno zapisati takole: »Vemo, da 250.000 pacientov trpi v čakalnih vrstah po bolnišnicah. Ampak mi mislimo, da še bolj trpi Cerar, kajti če bi glasovali za interpelacijo zoper ministrico (čeprav bi v resnici morali), bi s tem padla ministrica, zelo verjetno pa tudi Cerar. In mi nočemo, da Cerar pade!« Če dodam še malce real-politike, pa bi zvenelo takle: »In mi predvsem nočemo, da bi vlada padla, ker bi potem padli tudi naši mandati.« Tako to gre v domnevno najbolj moralno etični vladi v zgodovini Slovenije. No, še naslednjih 9 mesecev …

Spoštovani, zadnja tri leta smo se lahko "brali" v tem časopisu. Pred mesecem dni so mi sporočili, da ne morem več pisati za Naš časopis. Baje zato, ker sem politik, (vaš?) poslanec. Veselilo me je, da sem vam lahko enkrat na mesec predstavil svoja razmišljanja in žal mi je, da jih ne bom več mogel. Me pa lahko še naprej spremljate na mojem Twitter ali Facebook profilu, pa tudi na televiziji, ko v zvezi z bančno luknjo zaslišujem tiste, ki bi jih morali zaslišati že bistveno prej.

Anže Logar

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!