Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Spomeniki prve svetovne vojne

V eni od prejšnjih številk smo podrobneje opisali spomenik padlim v prvi svetovni vojni, ki stoji na dobrovskem pokopališču. V Občini Dobrova - Polhov Gradec pa je še več spominskih obeležij, posvečenih vojakom v veliki vojni, od katere letos mineva 100 let. Podobne pomnike te vojne najdemo tudi na vseh drugih pokopališčih v občini, v Dvoru, Polhovem Gradcu, Šentjoštu ter na Črnem Vrhu.
Dvor

Spominska plošča je vzidana pod zvonikom cerkve sv. Nikolaja. Vanjo je vklesanih 23 imen vojakov iz vasi Dvor, Dolenja vas, Babna Gora in Belca, ki so izgubili življenje v prvi svetovni vojni. Nekateri vojaki so predstavljeni tudi s fotografijami, vsi pa z imenom in letnico rojstva. Na vrhu je pobarvan relief padlega vojaka z vzhajajočim soncem, podoben tistemu na dobrovskem obeležju. Spodaj je zapisano: Spominski kamen ta naj oznanjuje smrt njih, ki krije prst jih zemlje tuje. Kamen so postavili »tovariši in rojaki«.


Polhov Gradec

Padlim vojakom so postavili spominsko obeležje na zunanjščini župnijske cerkve Marijinega rojstva. Na njem je zapisanih 67 imen vojakov iz naselij Polhov Gradec, Podreber, Selo, Praproče, Briše, Setnik, Koreno in Setnica. Tudi tu so imena urejena po krajih, z letnicami rojstva, na začetku so izpostavljeni trije vojaki z višjimi čini, podpolkovnik Alojz (Alois) Delago, ki ima v bližini tudi poseben nagrobni kamen, major Ivan Rant ter stotnik Jože Rant. V zgornjem delu je, tako kot na Dobrovi in v Dvoru, upodobljen padli vojak, na dnu plošče pa so zapisali: Zemljica tuja – bodi vam rahla!


Šentjošt

Šentjoščani so v spomin padlim vojakom v svoji župniji spominsko ploščo postavili v kapelico ob pokopališču. Na njej je v dveh kolonah, ki ju deli križ v podobi meča, zapisanih 25 imen. Spomenik je leta 1924 izdelal Alojz Vodnik iz Ljubljane. Imena vojakov so urejena po krajih, vključno z naslovi, a brez letnic rojstva. Spodaj je pripis: Bodi jim lahka tuja zemlja.

 

Črni Vrh

Na Črnem Vrhu je na spomeniku zapisanih 35 imen vojakov s Črnega Vrha in Smolnika; po oblikovanju je sicer najbolj preprost izmed predstavljenih, vendar bogatejši s podatki, saj so poleg imen zapisani tudi naslovi in letnice smrti. Največ jih je padlo v zadnjem letu vojne, kar 15. Na dnu spomenika je zapisano: Domača zemlja – vam hrani spomin in vas objokuje.


Večino vojakov, ki so padli v prvi svetovni vojni, so pokopali v bližini front, daleč od doma, na to opominjajo tudi napisi na obeležjih, ko govorijo o »tuji zemlji«. Takratne lokalne skupnosti (župnije, občine, vasi) so se jim zato poklonile s postavitvijo spominskih plošč v domačih krajih. Prav je, da žrtve vojne niso pozabljene tudi po skoraj sto letih. 

 

Maja Zupančič

Oglejte si tudi