Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

JUTRI
5°C
-3°C
NED.
7°C
-7°C
Deli

Ob svetovnem dnevu čebel

20. maja smo praznovali 1. svetovni dan čebel. Ponosni smo, da je bila prav Slovenija tista, ki je dala pobudo za to in s tem dokazala, česa vsega smo sposobni, ko stopimo skupaj, predvsem pa svet opozorila na veliko ogroženost čebel in drugih opraševalcev, brez katerih se lahko naše življenje bistveno spremeni. Naša šola je pri tem igrala prav posebno vlogo, ne le v slovenskem prostoru, ampak tudi mnogo širše. Kot nacionalna koordinatorka okoljevarstvenih šol ENO sem z glavnim koordinatorjem, Fincem Miko Vanhanenom, organizirala svetovni umetniški natečaj za izdelavo 3D-čebele pod častnim pokroviteljstvom veleposlanika Republike Slovenije v Skandinaviji Toneta Kajzerja. Prav v Polhov Gradec je priletelo 237 čebel iz 35 držav in še vse poletje bodo na ogled v stari pristavi Polhograjske graščine.

Prav posebna zahvala gre Hiši medu Božnar, ki nam je omogočila postavitev razstave v času dnevov medu in tudi prispevala 1000 evrov v nagradni sklad. Čebele so tekmovale v 4 starostnih kategorijah in zmagovalna šola vsake kategorije bo prejela 250 evrov. Prav tako se je izkazalo tudi trgovsko podjetje HOFER, ki je za vsako zmagovalno slovensko šolo prispevalo 100 evrov ter vse obiskovalce obdarilo s semeni medovitih rastlin. Strokovna komisija, ki je ocenjevala povsem anonimne in kodirane čebele, je imela res zahtevno nalogo in opravila jo je z veliko odgovornostjo. Pri ocenjevanju so člani upoštevali predvsem izvirnost, domišljijo, uporabo materialov in sporočilo čebele, ne pa toliko klišejske podobe čebel in njihove reprodukcije. Med zmagovalci so tako Litva, Gruzija in dve čebeli iz Slovenije. V prav posebno zadovoljstvo mi je, da ena prihaja prav iz nase šole! To je izvirna in igriva čebela drugošolke Lije Koprivec.

Razstava je prava paša za oči, predvsem pa veliko sporočilo vsem, kaj vse lahko ponovno uporabimo, da ne kupujemo kar naprej novih stvari. Ker smo ENO šole znane predvsem po sajenju dreves, sem dala pobudo, da tokratno globalno majsko sajenje posvetimo svetovnemu dnevu čebel in po vsem svetu zasadimo sadna drevesa. Sajenje še vedno poteka, prav tako še vedno poteka »online« izdelovanje čebel. Z veseljem lahko rečem, da smo prav iz našega malega kraja v svet poslali izjemno odmevno sporočilo. Na razstavi si lahko ogledate tudi odlične likovne izdelke naših učencev. Prav posebna paša za oči pa je Slovenija od a do ž v panjskih končnicah. Pod mentorskim vodstvom slikarja Reneja Čopija so jih izdelali učenci od 1. do 5. razreda.

Obisk 20 finskih devetošolcev je bil nekakšna nadgradnja skupnemu projektu Slovenije in Finske. 22. maja so obiskali našo solo in skupaj z nami izvedli spoznavno srečanje, ki si ga je ogledala vsa šola. Spoznali smo, da se sicer zelo razlikujemo po temperamentu, a smo si v mnogo stvareh tudi zelo podobni. Devetošolci so se imeli možnost družiti še na izletih v Postojnsko jamo, Predjamski grad in Piran in prepričana sem, da se je med njimi stkalo veliko lepih prijateljstev. Na vprašanje, kaj jih je v Sloveniji najbolj navdušilo, so mi vsi v en glas odgovorili: »Ljudje!« Naš skupni projekt je bil v veliko veselje našemu pokrovitelju, veleposlaniku Tonetu Kajzerju, ki je o njem veliko pisal in širil zavedanje o ogroženosti čebel, kjerkoli je le mogel. Tu je eden od njegovih odmevov: "Pozdrav iz Skandinavije, kjer s ponosom zastopam Slovenijo. Želim vam čestitati za izjemno delo, ki ga opravljate. Razstava, ki je namenjena ozaveščanju o pomenu zaščite čebel oz. polinatorjev, brez katerih ni življenja, pomeni velik prispevek k naporom mednarodne skupnosti v smeri doseganja trajnostnega razvoja in blaginje za vse. Včeraj sem v pogovoru z norveško zunanjo ministrico, ki je govorila o pomenu zaščite oceanov, predstavil svetovni dan čebel in trud ENO ter posebej vaše šole na tem področju. Ministrica Soreide je pozdravila te aktivnosti in se pridružuje čestitkam. Lepo vas pozdravljam iz Osla. Tone Kajzer, veleposlanik Slovenije."

Darinka Orel

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!