Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Noč godbe

Dobrova, 27. oktober - Veliki reklamni panoji po naši in sosednjih občinah so že mesec prej vse postavljali na glavo. To je bil namreč eden od možnih načinov, če je mimoidoči želel izvedeti, kaj nam pripravlja Godba Dobrova-Polhov Gradec ob svoji 6. obletnici delovanja. Sicer smo menili, da bodo tako veliki koncerti kot je bil lani le ob pomembnejših obletnicah, že napoved pa je obetala, da bo tudi letos tako pestro. V to smo lahko verjeli tudi, ko so teden pred koncertom oglaševalci »napako« popravili.
Pa smo se zmotili. Dodatno leto vadbe, leto dni starejši in bolj izkušeni godbeniki ter lanska izkušnja vseh udeleženih, kako se tako veliki publiki streže, je botrovalo še bolj izjemnemu dogodku.

Velika dvorana se je pričela polniti že uro pred koncertom. Do osme ure se je tako nabralo do zadnjega sedeža dobrovoljnih obiskovalcev. Več kot tisoč podpornikov godbe je zdaj željno pričakovalo pričetek koncerta. V večer rim nas je popeljalo pet mladih tolkalistov, ki so na posodah za kisanje zelja s svetlobnimi učinki palic premierno odbobnali svojo spektakularno točko. S korakanjem se jim je na osrednjem odru dvorane pridružila preostala godba. Slišali smo lahko kar nekaj novih skladb, priredb domače narodnozabavne glasbe, in presenetila nas je dovršenost izvedbe. Koncert je obiskalo mlado in staro od blizu in daleč in udeležila sta se ga in ga s spremljanjem na nakovalo popestrila tudi cigan Tone in policist Grega.

Mnogo posameznikov podpira delovanje naše godbe. Na koncertu smo lahko videli tudi dragoceni posnetek s svetovnim prvakom v motokrosu Timom Gajserjem, ki ga je na treningu pretekli mesec obiskalo nekaj naših godbenikov. Preprost fant je povedal, da vsak dosežek zahteva veliko truda, odpovedi in je naše mlade opogumil, da vztrajajo na svoji poti, ker bodo tako lahko vsako leto še boljši. 

Kar je sledilo, pa je bil presežek igranja, petja in plesa povezanega v čudovito z  mnogimi različnimi vzorci prepleteno celoto, ki mu na slovenskih odrih ni para. Zliti v eno so se na treh različnih odrih ob spremljavi naše godbe izmenično predstavljali ansambli Bitenc, Galop, Stil, Vrt, ansambel Petra Finka in Trio Šubic, pevca Tjaša in Uroš, Plesni klub Forma, Mladinska foklorna skupina Mengeš, plesni par Nina in Žiga ter Horjulske mažorete. Ob skladbi Ansambla Stil Moja Slovenija sta zazvenela zbora učencev Glasbene šole Emil Adamič iz vseh sedmih podružnic. Poslušalci, ki razmeroma nove skladbe niso poznali, so se lahko prepričali, da najlepše pesmi še vedno niso vse napisane.

Če je kdo mislil, da nas v večeru ne more nič več presenetiti, se je pošteno zmotil, na oder je zatem v presenečenje vseh – tudi nastopajočih – pritekel Blaž Švab, član ansambla Modrijani s svojo Ti moja rožica. Že prej navdušena množica ga je sprejela z bučnim aplavzom. Otroci, člani glasbene šole so zraven razigrano zaplesali  in zapeli.

V zaključku so ob igranju godbeniki zakorakali po vsej dvorani v dveh novih postavitvah figurativnega korakanja. Ivan Medved, učitelj le-tega, je pred tem simbolično predal vodstveno palico novemu predvodniku Gregorju Čudnu. Ta se mu je za ves trud z našimi mladimi zahvalil z domačimi dobrotami. Prav tako sta jih bila deležna tudi dirigent Matej Rihter, ki je na vajah z mladino vztrajno pilil in brusil vsak delček skladb, da so se na koncu slišale tako dovršene kot smo jim bili priča, in pa Borut Dolinar. Tako kot za Mateja, so imeli mladi tudi zanj pripravljenih nekaj verzov, ki najbolje povedo, za kaj vse mu gre zahvala:

Matej na vajah v glavnem maha in ko nastopat gremo,

a Borut, da ti imaš vse to na grbi, vemo.

Za nastope poskrbiš in dobro družbo,

v tujino nas popelješ in sam takrat ne greš v službo.

Na vajah s tubo si nam za osnovo,

ko dobimo v roke težko skladbo novo.

Veseli smo in ti hvaležni ves čas,

ker vemo, da ti je res mar za nas.

 

Kakor se je koncert pričel, tako edinstveno se je, čeprav sta minili že dve uri intenzivnega dogajanja, kar prehitro končal. A sledilo je nadvse prijetno druženje vseh nastopajočih, njihovih družin in ostalih podpornikov z odlično postrežbo in še boljšo družbo. Kajti, kjer je na kupu toliko posameznikov, ki radi glasbeno ustvarjajo ali pa ob ustvarjanju iskreno uživajo, ne more biti nikomur dolgčas.

Ob tej priložnosti se člani Godbe Dobrova-Polhov Gradec iskreno zahvaljujejo vsem, ki jih tako ali drugače podpirate, hkrati pa vabijo še druge, ki bi to želeli. Veseli bodo vsake pomoči, saj imajo pred seboj visoke cilje, za katere verjamem, da jim jih bo ob njihovem navdušenju zagotovo uspelo uresničiti.

 

Magdalena Tehovnik, Foto: Janez Dolinar

 


Oglejte si tudi