Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Naravno okno ob vznožju Tošča

Z družino smo se kljub zelo vetrovnemu vremenu odločili, da se odpravimo na naš zelo priljubljen sprehod do kmetije Štirmož ter po stezi okoli Slamnika v Mlačne in do kmetije Jelovčnik. To je pot ob vznožju Tošča nad Mačkovim grabnom. Pešpot je nekoč povezovala omenjeni hribovski kmetiji. Lovci skrbijo, da je pot prehodna in očiščena. Ker to pot pozna malo ljudi, večinoma domačini, je v gozdu mirno in je možno večkrat videti ter slišati gamse in ostale gozdne živali. Naš sprehod smo izkoristili še za nabiranje trobentic, pljučnika, lapuha in resja za čaj.
Po kratki malici na vrhu Slamnika, od koder je lep razgled na Grmado, smo se odpravili po stezi naprej. Že takoj pri prvih skalah in melišču smo obstali, da bi videli kakšnega gamsa, saj smo jih že večkrat opazili tam. Gamsov ni bilo, smo pa desno od melišča opazili zanimivo in veliko naravno okno.  Domačini so ga že poznali, a zanje ni bilo nič posebnega. Za naju in otroke pa je bilo to pravo odkritje. Kar nekaj časa smo se zadržali in opazovali to naravno znamenitost. Pot smo namreč prehodili že večkrat, a – zanimivo – tega okna nismo prej nikoli opazili. Mogoče sem bila ravno na pravem mestu, da je skozenj posijalo sonce.
Naša pot se je nadaljevala v Mlačne – ime so dobila po mnogih majhnih izvirih; vsepovsod je voda. Videli smo luže, v katerih so se noč pred našim sprehodom kopali divji prašiči. Iz Mlačen smo se povzpeli še do kmetije pri Jelovčniku in od tam domov v Mačkov graben. Ta nedeljski sprehod nam je zaradi odkritja naravnega okna zelo popestril dan; še otroci so bili ponosni na to, kar smo videli. Dan pa so nam seveda polepšali tudi kratki klepeti s sosedi, mimo katerih smo šli.

Milka in Gregor Kozjek

Oglejte si tudi