Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
4°C
-1°C
JUTRI
4°C
-5°C
Deli

Nagrada za življenjsko delo v roke častnemu občanu Ivu Belcu

Združenje filmskih snemalcev Slovenije (ZFS) je 26. aprila prvič podelilo nagrado za življenjsko delo, ki jo je prejel tudi častni občan občine Dobrova - Polhov Gradec Ivo Belec, družbo pa sta mu delala še Ivan Marinček – Žan in Žaro Tušar.

Dogodek, ki je potekal konec aprila v dvorani Kinoteke, je zaznamovala tudi premierna podelitev strokovnih nagrad IRIS za dela, ki so bila premierno prikazana v kino distribuciji ali televizijskem programu v lanskem letu. Nagrade, o katerih so anonimno glasovali vsi člani ZFS, so bile podeljene v petih kategorijah (igrani celovečerni film, igrani kratki film, dokumentarni film, študentski film in televizijska serija), skupaj pa je bilo prijavljenih 41 del. Med drugim je bil z nagrado IRIS v kategoriji nadaljevank in serij nagrajen Maksimiljan Sušnik za Usodno vino, v kategoriji igranega celovečernega filma pa je nagrada pripadla Marku Brdarju za njegov prispevek v filmu Zeni.
Prav posebne pozornosti so bile letos deležne legende filmske fotografije, ki so za svoja prizadevanja prejele nagrade za življenjsko delo. Povsem zasluženo, saj so vsi trije nagrajenci za sabo pustili izjemne stvaritve, ki bodo vedno žive. Govorimo namreč o slovenskih filmih, kot so To so gadi, Ne joči, Peter, Srečno, Kekec, Tistega lepega dne, Jara gospoda, Kekec, Na svoji zemlji, Cvetje v jeseni in drugi, katerih avtorji slike in fotografije so prav ti – Ivo Belec, Ivan Marinček – Žan in Žaro Tušar. Ob njihovih delih otroci še danes odraščajo in starejše generacije jih še vedno z veseljem pogledajo ter se ob njih nasmejijo, potočijo solzo ali se le nostalgično zamislijo. "Nagrada za življenjsko delo, ki mi jo je podelilo ZFS, mi veliko pomeni, saj gre za priznanje, ki so mi ga podelili stanovski kolegi, izjemni strokovnjaki, med njimi mnogi tudi diplomanti najbolj priznane praške akademije za filmsko umetnost," nam je v zvezi s prejeto nagrado dejal nagrajenec Ivo Belec. Dodal je: "Ta nagrada je med večjimi v moji skromni zbirki in nadvse počaščen sem, da sem jo dobil ob zaključku svojega dela, saj je to pokazatelj, da so tudi drugi opazili moje prizadevanje."

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: Luka Matijevec (vir: www.facebook.com/ZdruzenjeZFS)

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!