Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Morala in etika, dve leti kasneje

Pa smo prispeli preko polovice mandata aktualne vlade premierja Cerarja. Vlada pravi, da dela dobro, da so uspehi vidni in da ljudje živimo bolje. Nekateri zagotovo. Če ste med njimi, se s Cerarjem morate strinjati. Če niste, pa tudi ne gre izgubljati optimizma – morda bo v drugi polovici mandata vlada delala bolj(e) za vas. Ali pa velja pomisliti, da je do konca mandata te vlade krajša "doza" morale in etike 2.0, kot ste je bili deležni do sedaj.

Ker sta bili nova morala in etika zaščitni znak stranke Mira Cerarja, je morda na mestu, da ob okrogli obletnici spomnimo na kakšno odstopanje od izrečenih obljub.
Se spomnite razprave o grabežljivih tujcih v DUTB? Ko je natanko pred letom dni premier Cerar vihtel besedni meč nad glavami tujcev v slabi banki, češ da so s tem, ko so zaobšli Lahovnikov zakon glede višine plač, izgubili njegovo zaupanje in da morajo zato oditi? Nadomestili so jih Slovenci. Šef upravnega odbora je postal Marko Simoneti, ki je v času "vzhajanja" bančne luknje vodil nadzorni svet NLB. Pa so prišli posnetki sej uprave DUTB v javnost in se je ugotovilo, da so tudi Slovenci ravnali enako kot tujci. Marko Simoneti je za nadaljevanje predhodne prakse prejel tudi pošteno plačilo – okroglih 40.000 evrov bruto. Je bilo torej vredno menjati tujce? Za nekatere prav gotovo – za nove člane vodstva DUTB, pa seveda za družbo Sava in vodstvo še kakšne druge družbe, ki je zaradi menjave uspela obdržati vajeti podjetja v svojih rokah.

V javnosti je precej razburjenja povzročila tudi študija Velimirja Boleta, da naj bi preplačali dokapitalizacijo slovenskih bank v letu 2013. Vsi so o tem na veliko razpravljali, ne da bi moral Bole to študijo sploh pokazati javnosti. Malo je manjkalo, pa bi "vrhunski strokovnjaki" trdili, da bančne luknje sploh ni bilo in da so banke odlično poslovale. Ko smo že pri morali in etiki 2.0: članica medresorske skupine, ki je leta 2013 določila model in obliko dokapitalizacije slovenskih bank, je sredi julija postala državna sekretarka MF …

Ste pa po drugi strani lahko potolaženi. Vlada je začela deliti, kar je ustvarila (smo ustvarili?). Podprla je izredno uskladitev pokojnin za 0,4 %. To vam pri 600 evrih pokojnine nanese 2,4 evra mesečno. Nekaj je. No, medtem je Cerar v svojem kabinetu zaposlil Antona Žuniča, nekdanjega predsednika nadzornega sveta NLB, ki je na primer Kramarju podelil 1 mio evrov nagrade – za delo v banki, ki smo jo kasneje dokapitalizirali s poldrugo milijardo evrov in ji odpisali še za enkrat toliko slabih kreditov. Taisti Žunič je leta 2005 odšel na visoko menedžersko mesto v Factor banko, kjer je vztrajal do njenega bridkega konca. Ta banka nas je stala vsaj 269 mio evrov. Če bi vse te zneske, ki spremljajo ime gospoda Žuniča, sešteli in jih namenili za povišanje pokojnin, bi to povišanje namesto 2,4 evra v povprečju zneslo kar 54 evrov mesečno. To se pa že pozna. Ampak, da bi namesto v dokapitalizacije sredstva investirali v ljudi, bi morala v Sloveniji vladati kakšna druga(čna) vlada …

 

Morala in etika pač nekaj staneta, mar ne? 

Oglejte si tudi