Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Dogodki in novosti v septembru

September, mesec novih začetkov in za večino čas, ko se vrnemo v hitri ritem življenja. Je pa tudi mesec, ko nas toplo sonce še razvaja in nam dovoli, da se lahko na klopi v parku prepustimo kratkemu oddihu ali prijetnemu klepetu. V tem mesecu vas še posebej vabimo na ogled dvorske cerkve. Želimo vam uspešen korak v aktivno jesen in vas vabimo, da nas spremljate še naprej.

 

Dvorska cerkev

Ko popotnik iz Ljubljane vstopi v Polhograjsko dolino, je prvo, kar mu pritegne pogled, mogočna gotska cerkev sv. Petra v Dvoru. Ta veličasten spomenik, ki je skozi 500 let ohranil svojo enovitost, nam kaže pomembnost teh krajev v naši zgodovini. Najbrž ni naključje, da so kljub takrat že obstoječi cerkvi sv. Nikolaja (prvič omenjena 1490) leta 1525 postavili temeljni kamen za začetek gradnje mogočne Petrove. Kljub temu je glavni razlog za gradnjo še vedno zavit v tančico mističnosti. K temu prispeva tudi dolga doba od dokončanja cerkve pa do posvetitve l. 1613. V cerkvi je pustilo pečat mnogo mojstrov; od graditelja Gregorja Ruckhenstaina preko neznanih freskantov in rezbarjev do znanih umetnikov, kot so Valentin Metzinger in podobarji Faciji. Cerkev sv. Petra v Dvoru sodi med najpomembnejše bisere slovenske kulturne dediščine in s svojo čarobnostjo že dolgo privablja obiskovalce. Sprva so bili to romarji in popotniki, danes ljubitelji kulturne dediščine in lepega nasploh. Že desetletje je po cerkvi organizirano vodenje za skupine, zato vas tudi v nedeljo, 4. septembra, vabimo, da se odpravite proti Dvoru, kjer vas bo vodnik z veseljem popeljal skozi zgodovino cerkve.

 

Gostili bomo …

Slovenski klub za terierje (SKT) v letu 2016 organizira 20. jubilejno specialno razstavo terierjev, ki jo letos gostimo v Polhovem Gradcu. Razstava se bo odvijala na prireditvenem prostoru pri Pograjskem domu v nedeljo, 11. septembra. 


Nedeljsko popoldne si lahko popestrite z obiskom festivala klasične glasbe. V Polhograjski graščini bodo potekali 177. Mozartovi družinski dnevi. 25. septembra vabljeni vsi ljubitelji klasične glasbe in tisti, ki bi jo radi od bližje spoznali.

 

Še vedno pa velja vabilo …

Muzej pošte in telekomunikacij

Tudi septembra je možen ogled muzejskih zbirk. Javno vodstvo bo na voljo v nedeljo, 4. septembra 2016. Posebej vabljeni upokojenci ob septembrskih petkih, 2., 16., 23. ali 30. septembra, ko vas bomo od 13. ure naprej z veseljem popeljali na ogled muzejskih zbirk.


Hiša v parku

V hišico vabljeni tudi v septembru, od torka do petka v dopoldanskem času. V hiši v parku si lahko kupite kakšen spominek. V zelenem raju pa si lahko privoščite ohlajeno pijačo ali sladoled.

 

Poroka v romantični Polhograjski graščini, le korak iz Ljubljane

Iščeta kraj, kjer bi si z veseljem obljubila večno zvestobo? Vabimo vaju v objem zelenih polhograjskih Dolomitov, stran od mestnega vrveža in gneče. Potrudili se bomo, da bo vajin dan ostal v najlepših spominih. Pokličite nas, še bolj pa bomo veseli vajinega obiska.

 

Spremljajte nas, pišite ali pokličite, za vas smo na voljo:

Polhograjska graščina

T: 031 776 259
E: info@grad-polhovgradec.si

www.grad-polhovgradec.si

Spremljajte nas tudi na FB-strani Polhograjska graščina

Pripravili: Ana Oblak, Nina Slana, Marjan Malovrh

Oglejte si tudi