Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
10°C
-1°C
JUTRI
7°C
5°C
Deli

Dobrovski upokojenci na trgatvi

Kot že nekaj preteklih let smo se tudi letos člani društva upokojencev Dobrova udeležili trgatve na Primorskem, na turistični kmetiji Malovščevo v spodnjem delu vipavske doline, v vasi Vitovlje blizu Nove Gorice. Trgatve so postale že tradicija za nas, ki prihajamo z Dobrove. Že desetletja nazaj so se je udeleževali bivši člani folklorne skupine KUD Dobrova, nato člani mešanega pevskega zbora, sedaj tradicijo nadaljujemo že kakih deset ali še več let dobrovski upokojenci. Večkrat smo morali to prijetno opravilo zaradi vremenskih neprilik prestaviti na drug datum, toda ne glede na to smo naše poslanstvo vedno dobro opravili. 

Gospodar Milan Garbari se je priženil na to kmetijo s Slapa pri Vipavi, zato mu vinogradništvo ni tuje. Vse posle je prevzel po pokojnem očetu svoje žene Barbare Stojanu Remcu. Ona, ga. Barbara, je "glavna šefica" v kuhinji,  ukvarja pa se tudi s pisarniškim delom, ki ga zahteva vodenje kmečkega turizma. Že na prvi pogled je opaziti lepo urejenost gostinskega lokala, okolice in vinske kleti. V zgornjih prostorih so uredili sobe v primorskem stilu, da lahko prenoči do 25 turistov. Za hišo stoji hlev za govedo in prašiče, zato so vse osnovne surovine za kuhinjo domačega izvora. Njihovo rujno kapljico lahko dobimo še v vinotočih v ljubljanskih Dravljah in Škofji Loki. 

Da se vrnem k trgatvi. Videti je nekako takole: našemu prihodu okoli pol devete ure sledi zajtrk z odličnim domačim pršutom, šinkom in salamo ter kozarčkom rujnega. Nato se z avtobusom odpeljemo v kake 3 km oddaljeni vinograd, ki je dolg okoli 500 m. Milan pravi, da ga čuva za obiranje prav za Dobrovčane, ker smo po njegovem mnenju marljivi in tako v približno v treh urah in pol pridemo skozi. Po kosilu gremo še enkrat v vinograd, tako da nas 40 trgačev v enem dnevu natrga od 12 do 14 ton grozdja. Kmetija premore 13 ha vinogradov, tako da potrebujejo od 6 do 7 avtobusov ljudi, da potrgajo grozdje. Milan je dejal, da je z dobrovskimi penzionisti najbolj zadovoljen. Zaveda se, da smo prišli delat, ne pa "afne guncat". To pride na vrsto po končanem delu. Po peti uri je večerja, potem pridejo glasbeniki in sledi ples. Od DU Dobrova dobi gospodar Milan vsakič kot gostitelj za spomin uporabno darilo. Posebna komisija našega upravnega odbora izbere vinsko kraljico leta, ki jo okrona s krono iz vinske trte, gospodar Milan pa jo nagradi z buteljko najboljšega ter z njo zapleše, nakar se z njo zavrti še ostala moška populacija navzočih. Sledi še obisk vinske kleti in za nagrado degustacija raznih lanskih vin ter letošnjega mošta. Za domov pa dobimo vsi trgači buteljko po izbiri. Po navadi se domov kar mudi, sploh ker mora biti voznik avtobusa do sedme ure v garaži, sicer sta potrebna dva šoferja. Tega se ne poslužujemo, ker bi bilo dražje. V starih časih, ko še nismo bili v Evropski uniji, smo rajali tudi do polnoči ali še dlje. Tradicijo udeležbe na trgatvi želimo v društvu ohraniti, kar je v interesu tudi družine na kmetiji Malovščevo, saj so nas že sedaj povabili na trgatev prihodnje leto.

Za DU Dobrova Janez Zadnikar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij