Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Devetošolci poskrbeli za kresovanje

Polhov Gradec, 30. april – Velik plakat je letos naznanjal kresovanje v Polhovem Gradcu in to po zaslugi devetošolcev, ki so skupaj z nekaterimi starši sprva opravili čistilno akcijo, nato pa odvečno vejevje in drug les pospravili na kup ter pripravili prijetno druženje ob ognju.
Odrasli vemo, da zbiranje denarja in varčevanje nista enostavna ter zahtevata trud in čas, zato je prav, da to čimprej spoznajo tudi otroci, ki bodo kmalu del odraslega sveta. Tega se zavedajo tudi nekateri starši polhograjskih devetošolcev, ki so svojim otrokom svetovali, naj si kak evro za končni izlet skušajo zaslužiti tudi sami. In nastalo je prijetno druženje s kresovanjem. "Padla je ideja in nekaj fantov je bilo takoj za stvar," je povedal eden od staršev in pobudnik akcije.
Od sedem do petnajst devetošolcev se je tri dni zbiralo ob vznožju Starega gradu. Skupaj z nekaterimi starši, ki so poskrbeli za ustrezno mehanizacijo ter ves čas opozarjali na pravilno ravnanje in varnost, so se lotili dela. Njihova naloga je bila očistiti pot iz grajskega parka do vrha Kalvarije. In uspelo jim je. Kupe vejevja so zbrali pod polhograjsko skakalnico. Odločili so se, da ga zakurijo na predvečer praznika dela, tako kot to počno po mnogih drugih slovenskih krajih, in pripravijo družabni dogodek ter nanj povabijo še ostale sošolce, sošolke, starše in vse krajane. S koristnim je tokrat prišlo tudi prijetno. Fantje so s prižigom bakle, ki je iz njihovih rok romala v roke razrednika Simona Purgerja, zanetili ogenj. Razredniku je bila dana tudi beseda, ki pa jo je po svoji profesuri izkoristil za podučitev svojih učencev ter vseh zbranih o tem, da je delavski praznik, 1. maj, povezan s povezovanjem delavcev že konec 19. stoletja. "Takrat so imeli delavci zelo slabe pogoje dela in so se borili za boljše razmere in politične pravice," je dejal in misel strnil, da je danes, ne glede na razmere delavstva, to predvsem praznik druženja. V tem duhu se je ob ognju odvijal večer, ki se je kaj hitro prevesil v jutro. Devetošolci namreč niso pozabili niti na pijačo niti na hrano, kaj šele na glasbo.

Po mnenju mnogih navzočih krajanov, ki so na kresovanje prišli zgolj iz radovednosti, je bil dogodek dobro organiziran. Za vse to pa je potrebno v prvi vrsti pohvaliti polhograjske devetošolce, ki so si s koristnim delom priskrbeli tudi nekaj evrov za končni izlet. Pa naj bo to dobra praksa za naslednje generacije devetošolcev.


Nadja Prosen Verbič

Foto: organizatorji – 9. razred

Oglejte si tudi