Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Davčna oaza proti "bančni oazi"

V zadnjem času smo bili priča "spektakularnim" razkritjem poslovanja panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca. Konzorcij skoraj 300 novinarjev, ki je s pomočjo žvižgača prišel do podatkov, je razkril seznam uporabnikov davčnih oaz.

Do tod vse prav. Treba je pozdraviti tako delo tistega, ki je seznam spravil iz podjetja, kot delo novinarjev, ki so seznanili javnost. Upam, da pri objavi imen niso bili selektivni. Od tod naprej, ko zgodba pride na domači prag, pa smo lahko bolj kritični. Toliko medijskega pompa, da se en teden medijsko stiska v kot Dejana Zavca, je pa res malce pretirano, se vam ne zdi? Naslovnice časopisov, prve novice v oddajah, pogovorne oddaje, vse to o t.i. panamskih papirjih, pa se je v mreže ujel samo – Dejan Zavec. Dejan je najboljši slovenski boksar. Bil je svetovni prvak. Do svoje kariere se je dobesedno priboksal – z lastnimi pestmi. Ni bil nikoli "dokapitaliziran", ni dobival državne pomoči, prav tako ni prejel nobene nepovratne subvencije od države. Pa je bil vendar cel teden na medijskem sramotilnem stebru. Se kdo vpraša, kaj je doživljal ob tem? Če je Zavec "največja riba" iz Slovenije, potem to za Slovenijo pač ni prvovrstna tema. Je zgolj pomembna – škoda davčnih oaz za evropsko gospodarstvo znaša 1000 milijard evrov ali 2000 evrov na Evropejca letno. 
Imamo pa (še naprej) eno zimzeleno prvovrstno temo: bančno oazo! Bančni sistem, iz katerega so nekateri (zaenkrat še) brez posledic počrpali pet milijard evrov, mi pa smo plačali njihovo gostijo. Ki je bila izdatno dokapitalizirana, subvencionirana, potem pa še pokrita z našim denarjem. Vsakega od nas je stala 2.500 evrov, torej več kot davčne oaze. Pa se zdi, kot da se to temo vedno bolj potiska proti zadnjim stranem časopisov. Ko sodnica na sodišču v Ljubljani Deša Cener s postopkovnim trikom ustavne presoje "de facto" onemogoči zaseg kreditnih map parlamentarni preiskovalki, to ni na prvi strani časopisov. Pa se Slovencev bistveno bolj dotika kot panamski papirji in oče britanskega premierja. Pri bančni oazi gre prvenstveno za naš denar, in vsak dan, ki ni posvečen iskanju krivcev za bančno luknjo, je z vidika povrnitve zaupanja v pravno državo zgubljen. Če naj torej izbiram, koga bi v medijskem ringu rad videl zmagati, ko se za pozornost spopadata panamska davčna oaza in domača bančna oaza, je odgovor na strani slednje. Tam ni Dejana Zavca, so pa zagotovo razni Borisi, Cirili, Romane, Marki ... Medijskega dela je torej dovolj za nekaj sezon ...

Oglejte si tudi