Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
19°C
-2°C
JUTRI
16°C
-1°C

6. sezona delavnic Zdravje na vsakem koraku

Konec oktobra se je začela že 6. sezona projekta Zdravje na vsakem koraku, v sklopu katerega občina Dobrova - Polhov Gradec za svoje občane letos pripravlja kar enajst brezplačnih delavnic, predavanj, okroglih miz in predstavitev.

Zdravje je naše največje bogastvo. Če smo zdravi, smo polni navdiha. Zdravje plemeniti naš vsakdan ter prinaša nova spoznanja in doživetja, so zapisali v predstavitveni zgibanki, ki je dostopna na občinski spletni strani, v njej pa najdete tudi kratke predstavitve vseh enajstih dogodkov, ki so se ali se še bodo odvili v sklopu projekta. Z njim želi občina občanke in občane ozavestiti o zdravem življenjskem slogu s poudarkom na sodelovanju posameznika, ki naj bi prevzel aktivno vlogo v procesu varovanja in krepitve zdravja.

Prva delavnica z naslovom Ne grem na kolena je potekala 25. oktobra v avli OŠ Polhov Gradec, predavala pa je dr. Vesna Vuk Godina, socialna in kulturna antropologinja. Navzočim je natrosila nekaj vzgojnih napotkov, v smislu, naj otroke vzgajajo tako, da bodo na vse situacije v življenju pripravljeni, ne le na srečne trenutke. K vzgoji po njeno sodi tudi kazen, ki je vse, kar otroku ni "fino". K temu je dodala še razlikovanje med fino in prav ter pojasnila, da ko otrok razume, da nekaj sicer ni fino, na primer pisanje domačih nalog, je pa prav, potem je odrasel. Tako kot ta, je pri otroku pomembna tudi razlika med da in ne, in če nekaj rečemo, moramo vztrajati. Navedla je sicer nekaj primerov, ko lahko popustimo, vendar v splošnem velja, da se mora otrok naučiti, da bo preko tistega, kar je prav, prišel do nagrade, ki mu bo vzbudila ugodje, zadovoljstvo.

O pravilni in varni uporabi zdravil je na drugi delavnici 8. novembra v prostoru OŠ Dobrova spregovorila farmacevtka Jana Žvokelj. Izhajala je iz pravila, da so zdravila učinkovita, če so pravilno shranjena in uporabljena. Poudarila je, da je otroke treba opozoriti, da zdravila niso bomboni, odrasle pa, da je njihova učinkovina včasih neskladna z udeležbo v prometu, saj mnoga povzročijo stranske učinke, kot so zaspanost, vrtoglavica in slabost. Starejšim je svetovala, naj obiskujejo isto lekarno ter imajo vselej pri sebi seznam zdravil, ki jih uživajo. Dotaknila se je tudi pereče teme, nakupovanja zdravil preko spleta, ki je pogosto tvegano, ter samozdravljenja, ki vključuje dvig imunskega sistema ter podala nekaj napotkov. Kot farmacevtka je pojasnila, da je zdravila po roku uporabe treba zavreči, in to na ustrezen način in mesto.

Dr. Manca Košir je s predavanjem Živeti v sedanjem trenutku navdušila navzoče na tretji delavnici 15. novembra v OŠ Polhov Gradec. Poudarila je pomembnost zavedanja tega trenutka, svoje biti, dihanja, bitja srca, pogledov ipd. Zavedanja, da je vse prepleteno in da smo vsi eno. Poudarila je tudi, kako je pomembno, da ubežimo vsakdanjemu vrvežu in hitenju ter se za trenutek ustavimo, umirimo ter odmislimo misli, ki v glavi nenehno bežijo. Pozvala je vse zbrane, da je zdaj čas, da začnemo skrbeti za hrano duše in ne le za telo, zanj so potrebne besede, branje in pogovor. Prihaja torej december, dolgi večeri, ko si lahko vzamemo čas in udejanjimo Mančine besede.

Delavnice bodo potekale vse do februarja 2019, in to ob četrtkih, izmenoma v prostorih osnovne šole Polhov Gradec in na Dobrovi. Izkoristite torej priložnost in se pridružite zanimivim, predvsem pa poučnim srečanjem. Prijazno povabljeni:

- 29. novembra 2018 ob 18. uri v OŠ Polhov Gradec na delavnico Vzpostavljanje ravnovesja v telesu s pomočjo Bownove terapije,

- 10. januarja 2019 ob 18. uri v OŠ Dobrova na delavnico izdelave rož iz krep papirja,

- 17. januar 2019 ob 18. uri v OŠ Polhov Gradec na predstavitev humanitarno-medicinske odprave na Madagaskar,

- 24. januarja 2019 ob 18. uri v OŠ Dobrova na predavanje o tem, na kaj je treba paziti pri izbiri in nošenju šolske torbe,

- 31. januarja 2019 ob 18. uri v OŠ Polhov Gradec na praktični prikaz in pokušino zdrave hrane.

Nadja Prosen Verbič

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi