Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Pravljice žive v velikem starem mestu, razstava ob 100. obletnici rojstva Ele Peroci

Pred 100 leti se je rodila pravljičarka Ele Peroci, znana slovenska ustvarjalka, ki je pisala pravljice in povesti, ki so govorile o otrocih in o njihovih dogodivščinah. Pravila je, da piše otrokom, a ko smo letos učiteljice prebirale njene zgodbe, smo ugotovile, da piše tudi odraslim. Nikoli izpete vsebine, vedno aktualna problematika. Pogosto nas presunejo, navdihnejo ali dajo misliti o navadnih, vsakdanjih stvareh in o odnosih.

Na OŠ Polhov Gradec smo ponovno organizirali bralni maraton. Tokrat smo kar cel teden posvetili Eli Peroci. Začeli smo z branjem njenih zgodb, na pustni torek smo razredno stopnjo spremenili v deželo Klobučarijo, sledil je dan branja in ostale aktivnosti. Poustvarjanje in ustvarjanje likovnih izdelkov se je nadaljevalo še v tednih, ki so sledili. Z učenci OŠ Polhov Gradec smo se podali na pravo potovanje po poti njenih zgodb, s prebiranjem njenih pravljic pa spoznavali pisateljico.

Izdelki so nastajali, zgodbe so nam zlezle pod kožo in rodila se je ideja, da postavimo razstavo posvečeno Eli Peroci in njenim delom. Našo idejo je podprl Muzej pošte in telekomunikacije in tako smo z njihovim sodelovanjem v Polhograjski graščini postavili razstavo za javnost.

Razstava je polna otroških izdelkov, različnih pogledov in vtisov. Ker je razstava podprta tudi z zvočnimi in video posnetki učencev, se lahko obiskovalci tudi usedejo, poslušajo posnetke pravljic in se sprostijo. Tako za kratek čas lahko vsak obiskovalec postane, ne glede na starost, otrok in uživa ob pravljicah, ki nikoli niso izpete.

Tanja Metež Omerzel in Neža Kralj

Oglejte si tudi