Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Zmaj strašil na OŠ Polhov Gradec

V torek, 21. 2., smo na predmetni stopnji cel dan namenili pustu. Nekateri starejši učenci so namreč že malo pozabili, da se je »namaškarati« prav zabavno in da ta običaj še zdaleč ni namenjen samo mlajšim otrokom.

Najprej smo spoznali stare ljudske običaje in šege na pustni dan. Včasih so pust praznovali malo drugače kot danes. Pustne maske so ljudje izdelali doma iz naravnih materialov, obraze so si otroci namazali kar s sajami, namen obiskovanja hiš pa ni bil samo nabiranje denarja in sladkarij, ampak predvsem širjenje veselja med ljudmi. Spoznali smo tudi nekaj tipičnih slovenskih mask; kurente, Butalce, pustove, škoromate, laufarje in se sprehodili še malo čez meje Slovenije; med razkošne in elegantne maske v Benetke in med plesalce sambe v Rio de Janeiro.

Nato pa so učenci vzeli v roke karton, blago, škarje, šivanke in barve in se lotili izdelave razrednih mask. Vsak razred je izdelal skupinsko masko, ki jo je zadnjo šolsko uro predstavil na pustnem plesu, kjer je potekal tudi izbor najboljših mask. Šolo so preplavili kurenti, minotavri, Zlohotnice, krivopete, Kekci, Mojce, domine, kitajski zmaj, možje v črnem, minioni, učenci 9. razreda pa so za en dan preizkusili, kako je dan preživeti v nasprotnem spolu.

Na pustnem plesu so se pridružili še učenci razredne stopnje in šolsko avlo so preplavili barve, veselje, smeh in najrazličnejša bitja v najrazličnejših oblikah. Učenci in učitelji smo se imeli lepo in skupaj nam je uspelo obuditi star namen pusta; širjenje veselja med ljudmi!


Julija Buh





Oglejte si tudi