Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
19°C
JUTRI
28°C
16°C
Oceni objavo

Zelena šola

Zelena šola OŠ Polhov Gradec skrbi za aktivnosti na področju varstva okolja. Učence spodbujamo k vrednotenju naravnih danosti v domačem okolju, vplivih človeka nanje ter k  zavedanju pomena ohranjanja le tega za prihodnje generacije. V šolskem letu 2023/24 smo nadaljevali z akcijami, ki smo jih izvajali že v preteklih letih: z zbiranjem starega papirja, varčevanjem z vodo, elektriko in brisačkami, zbiranjem zamaškov odpadnih tonerjev in baterij. Največ pozornosti pa smo letos namenili zmanjševanju količin zavržene hrane. V ta namen smo izpeljali fotografski natečaj na temo pridelave hrane ter literarni natečaj o zavrženi hrani naših dedkov in babic. Pri fotografskem natečaju je prvo mesto dosegla Rene Čepon iz 2. b, drugo mesto pa Tjaša Zibelnik prav tako iz 2. b. O zavrženi hrani nekoč so učenci zapisali zgodbe svojih dedkov in babic. Največ zgodb so prispevali učenci 2. b, prav vse pa so zelo zanimive, saj odražajo skrb za pridelavo hrane, hvaležnost za hrano, pomanjkanje hrane v povojnem času in spoštljivo ravnanje s hrano, kar so vrednote, h katerim želimo tudi mi spodbuditi naše učence.

V starih časih so imeli za malico kos kruha, rezino oranžnega sira in sladkega čaja. Sir so jim podarili Američani. Vsak dan so jedli enako malico in niso je metali stran. Zanjo so bili hvaležni. Ko je nekdo manjkal, so si njegovo malico razdelili med seboj. (zapisala Aleks, 2. b)

Pred davnimi časi sta babi in dedi hodila v OŠ, ki se je nahajala v gradu v PG. Poleg pouka so imeli dopoldne tudi malico, ki jim jo je pripravila kuharica, ga. Marija Setnikar. Za malico so največkrat imeli kruh s pašteto, jabolko, mleko ali čaj, mlečni riž ali mlečni zdrob. Najbolj so bili veseli, kadar so dobili kruh s salamo. Lačni pa so ostali, kadar je bil na jedilniku kruh z rožičevim namazom in kakav, ker tega niso preveč marali. Malico so nosili reditelji iz kuhinje v razrede, kjer so imeli pouk. Zato je bilo potrebno po malici vse dobro počistiti. (zapisala Klara, 2. b)

V marcu in aprilu smo izpeljali čistilno akcijo kraja. Prav vsi oddelki smo se podali na pot po kraju in pobrali smeti. Oddelki osmih razredov so si zadali izziv, ki so ga naslovili »Posvoji reko«. Vsak od treh oddelkov je očistil svoj odsek vodotoka. 8. a in b sta očistila Božno med Pograjskim domom in sotočjem z Malo vodo, 8. c pa grajski potoček, ki priteče v Božno za gradom.

Konec aprila je potekala akcija zbiranja starega papirja. Zbrali smo 31,5 ton starega papirja. Letos smo akcijo prvič izvedli enkrat v šolskem letu, v preteklih letih je potekala dvakrat. Lani smo zbrali 42,8 tone papirja.

Verjamemo v moč, ki jo ima vsak od nas, da bomo ustvarili kvalitetno okolje za življenje v prihodnosti. Zahvaljujemo se vsem staršem in starim staršem, ki otrokom to pomagate soustvarjati tudi preko aktivnosti Zelene šole.

Barbara Trnovec

Oglejte si tudi