Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Učenke OŠ Dobrova na knjižnem sejmu

Dekleta s knjižničarskega krožka OŠ Dobrova smo se prvič odpravila na knjižni sejem, ki se je odvijal v Ljubljani med 19. in 24. novembrom. Nestrpne in polne pričakovanj smo se zjutraj odpeljale s kombijem s šolskega dvorišča.
Ko smo na parkirišču pred Cankarjevim domom izstopile iz kombija, smo srečale predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja. Gospod predsednik se je ustavil, nas prijazno pozdravil in se rokoval z vsako izmed nas. Na to smo zelo ponosne! Nato smo šle v Cankarjev dom. Udeležile smo se veselošolskega kviza z voditeljem Pižamo. Med kvizom smo se zelo zabavale in bile dokaj uspešne. Zatem smo se dekleta odpravila v dogodivščino zbiranja knjig. Izbira je bila široka. Našle smo veliko knjig, ki so primerne za našo starost. Knjige smo kupile po zelo znižanih cenah. Knjigosled nam je omogočil obisk knjigarn, kot sta Učila in Didakta, kjer so se nam s svojo predstavitvijo še posebej posvetili. Na sejmu so nas presenetili tudi s posebnimi boni, s katerimi smo si uresničile svoje knjižne sanje. Tako je minil prijeten dan, poln knjižnih doživetij.


Anja Šerbec

 

Zaključek tedna domačih zajtrkov in tradicionalni slovenski zajtrk na OŠ Dobrova

V tednu od 11. do 15. novembra smo posvetili več pozornosti našim malicam. Izbirali smo živila lokalnega izvora in tako malo razširili Dan slovenske hrane, ki je bil združen s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Vseslovenski projekt se izvaja z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo. Cilj je javnosti predstaviti pomen kmetijstva in čebelarstva ter jo spodbujati k pravilni in zdravi prehrani. Pa tudi ozaveščati o pomenu živilskopredelovalne industrije, pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja.

V četrtek, 14. novembra, smo za učence prve triade pripravili razstavo različnih sort jabolk. Večino jabolk nam je poklonil sadjar Janez Janša z Lesnega Brda. Pri predstavitvi različnih sort jabolk pa nam je na pomoč priskočil Iztok Janežič in podjetja Sivis. Učencem je kmetijska svetovalka Ana Ogorevc pripravila kratko predavanje o pomenu sadja. V plesni dvorani pa so lahko pokusili različne vrste hrušk z domačije Kostrevec in grozdja iz sadjarstva Krošelj, jabolčni mošt, suhe hruškove in jabolčne krhlje ter jabolčni čips s kmetije Matic. Sadno mleko (z okusom jagode in vanilje) so nam poklonili na kmetiji Pustotnik.

V petek, 15. novembra, smo imeli tradicionalni zajtrk, sestavljen iz masla, medu, kruha, mleka in jabolka. Med nam je poklonilo Čebelarsko društvo Dolomiti Polhov Gradec, jabolka pa smo dobili iz sadjarstva Božič iz Idrije. Kruh so nam spekli v Pekarni Pečjak.

V tem tednu pa so učenci prve triade pripravljali tudi zelenjavne kruhke, in sicer iz zelenjave, ki je zrasla na našem šolskem vrtu. Poleg tega, da so bili zelo ustvarjalni, so pri tem neizmerno uživali.

Vodja projekta: Marjetka Ferlan


 

Kako smo tradicionalni slovenski zajtrk doživeli učenci

V  petek, 18. novembra, smo imeli učenci in učitelji OŠ Dobrova tradicionalni slovenski zajtrk. Likovno nadarjeni  učenci naše šole so šolo spremenili v pravo likovno razstavo na temo zdravega življenja. Izdelali so plakate na različne teme. Na štirih plakatih so nam predstavili gibanje, ločevanje odpadkov prav tako na štirih plakatih, dva plakata sta bila na temo ohranjanja narave, eden o pomenu zajtrka in prav tako eden o mlečnih izdelkih. Nekateri učenci pa so izdelali plakate o sirarni Pustotnik, kmetiji Matic in domačiji Kostanjevec Hribar. Moram reči, da se je pri izdelovanju plakatov najbolj izkazal 4. razred, saj je po šoli viselo največ njihovih plakatov. V četrtek, 17. novembra, pa smo imeli tri predstavitve za mlajše učence od prvega do petega razreda, ki jih je za nas pripravila učiteljica Marjetka Ferlan. Pri prvi predstavitvi nam je predstavila lastnosti slovenske hrane, katero je zagotovila naša šola. To je bila naravna, domača hrana, ki ni prepotovala na stotine kilometrov in je bila zato bolj kakovostna. Sledila je predstavitev sadjarja, ki nam je predstavil različne vrste jabolk, njihov pomen v prehrani. Na tretji predstavitvi pa smo učenci izvedeli še nekaj več o drugem sadju. Predstavitev je imela sadjarka iz Ajdovščine. Med predstavitvami smo učenci aktivno sodelovali. Izmenjali smo si svoje izkušnje in vedenja. Ugotovili smo, da imamo kar nekaj znanja o zdravi prehrani, o pomenu zajtrka, o zdravem načinu življenja in celo o kuhanju žganja iz sadja. Vrhunec dogajanja tega tedna pa je bil seveda tradicionalni zajtrk. Za zajtrk smo imeli kruh, med in mleko. Za večino od nas je bil zajtrk res slasten. Dan tradicionalnega slovenskega zajtrka je bil res nekaj posebnega in prav je, da se vsi zavedamo, kako je zdrava hrana v življenju pomembna.


Za novinarski krožek: Matevž Kastelic

Mentorica: Živa Mrzlikar

 

 

Oglejte si tudi