Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Novoletna prireditev na podružnični šoli Črni Vrh

December je mesec obdarovanj, medsebojnih druženj in srečanj. Tudi na naši podružnični šoli je tako. Z učenci vsako leto v mesecu decembru pripravimo novoletni nastop, na katerega povabimo starše, sorodnike, prijatelje in znance.
Tokrat pa smo si zadali nalogo, da svoje delo predstavimo še našim bodočim učencem in njihovim staršem. Zavedamo se namreč, da je obstoj naše šole odvisen tudi od vpisa naslednjih generacij. Generacije otrok so že nekaj let po številu vse manjše, kar je opaziti tudi pri številu učencev na naši podružnici.

Vemo, da podružnične šole dihajo in živijo s kraji na podeželju. Njihova prednost pred velikimi šolami je prav v povezavi z naravo, v pristnih medsebojnih odnosih, kjer se vsi poznajo in čutijo drug z drugim. Kombinirani pouk učence in učitelje spodbuja k samoodgovornosti, samoiniciativnosti in ustvarjalnosti. Učenci lahko v polni meri razvijajo svoje sposobnosti. S šolanjem v kraju že od malega razvijajo pripadnost kraju, kar je še kako pomembno za ohranjanje slovenskega podeželja. Ne nazadnje taka šola tudi staršem omogoča, da se v polni meri povezujejo med seboj, pa ob izobraževalnih, vzgojnih in kulturnih dogodkih.

Naša šola je res majhna, a je prijazna, odprta in ustvarjalna. Ker nas je malo, pri vseh dejavnostih sodelujemo vsi, od prvega do zadnjega. To smo pokazali tudi na prireditvi, ki je bila v Domu krajanov Črni Vrh. Učenci so se predstavili s petjem, igro, plesom in filmom, ki so ga posneli v okviru podaljšanega bivanja. Po nastopu smo vse obiskovalce povabili še v šolo, kjer smo skupaj s predšolskimi otroki ustvarjali v novoletnih delavnicah, pripravili smo razstavo z utrinki iz našega dela, vsaka družina je dobila darilce kot znak naše pozornosti. Goste smo pogostili z drobnim pecivom, ki so ga spekli učenci. Kot vedno pa so se izkazali naši starši, ki so prinesli prigrizke, ob katerih je bilo še prijetneje poklepetati.

Domov smo vsi odhajali s prijetnimi občutki, kajti naš trud in delo sta bila poplačana z zadovoljnimi nasmehi otrok in spodbudnimi besedami staršev ter drugih obiskovalcev. Želimo si, da bi bilo v črnovrški šoli še vrsto let slišati otroški smeh in vrišč in da bi v njej učenci tudi v prihodnje pridobivali znanje, ki jim bo popotnica za nadaljnje življenje.

 

Simona Planinc, foto: Valerija Petrovec

 

Oglejte si tudi