Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Erasmus Poljska

19. novembra smo se učenci, ki sodelujemo v projektu Erasmus+, odpravili na Poljsko. Spremljali sta nas učiteljici Klementina Bergant in Maja Šajn. Slovenski učenci smo imeli srečo, saj smo bili nastanjeni pri družinah v kraju Rejowiec Fabryczny, kjer je tudi naša partnerska šola. Tema projekta so čebele, zato smo si ogledali veliko čebelnjakov, ustanov, inštitutov in šol povezanih z čebelami, čebelarji in medom.
Med drugim smo obiskali lokalnega čebelarja, ki nam je predstavil najbolj običajen način postavitve čebelnjaka na Poljskem. Razložil nam je obnašanje čebel, kadar so v čebelnjaku, kako poteka nabiranje medu ter nekaj težav, s katerimi se soočajo čebelarji na Poljskem. Opisane prakse smo primerjali s tistimi v Sloveniji.
V narodnem parku Poleski smo se srečali z okoljevarstveniki, ki poskušajo obnoviti in oživiti stare načine čebelarjenja. V parku so obnovili in postavili nekaj prvobitnih panjev iz kosa debla, v katerem si čebele ustvarijo naravni panj in proizvajajo čebelje dobrote na ekološki način. Seveda je pridelanega medu količinsko manj, ugotovitve pa kažejo, da je bolj kakovosten, kar si kupci želijo.
Srečali smo se z guvernerjem Lublinske pokrajine, ki je velik ljubitelj in podpornik čebelarske panoge. Tako kot Ljubljana ima tudi Lublin na strehi kulturnega centra vrhunsko zasnovan urbani čebelnjak, ki zagotavlja predvsem cvetlični in gozdni med. Taki projekti kažejo na to, da lahko ljudje in živali sobivajo tudi v mestnem okolju.
Za učence so profesorji pripravili poučne delavnice na univerzi Marie Curie Skodlowska, kjer smo se seznanili predvsem z vlogo čebel pri opraševanju, pri čemer se cvet spremeni v plod ali sadež.
Z zanimanjem smo si ogledali srednjo čebelarsko-tehnično šolo v kraju Pszcela Wola, kjer se učijo in kalijo mladi nadobudni bodoči čebelarji. Za nas so pripravili prisrčno kulinarično delavnico, kjer smo bili prav vsi vpleteni v pripravo miniaturnih medenjakov, ki jim pravijo poljubčki.
Proti koncu obiska na Poljskem smo bili povabljeni tudi na prirodoslovno fakulteto v Lublinu, kjer se znanstveniki ukvarjajo z značilnostmi žuželk. Ravno v njihovem čebelnjaku smo se prelevili v prave male čebelarje s tipičnimi čebelarskimi klobuki in opazovali panj od znotraj.
Zelo se nas je dotaknil obisk koncentracijskega taborišča Majdanek, kjer smo bili ponovno opozorjeni na hude napake človeštva v preteklosti, iz katerih se moramo nekaj naučiti in jih nikakor ne smemo ponoviti v prihodnosti.
Slovenski mladostniki smo se neizmerno zabavali pri poljskih družinah, ki so nas prijazno gostile in nas zalagale s poljskimi dobrotami. Najbolj družabna dogodka pa sta bila kegljanje in peka klobas nad odprtim ognjiščem v narodnem parku. Nikoli ne bom pozabila druženja z vrstniki iz petih držav  Poljske, Portugalske, Romunije in Hrvaške. Vesela sem, da sem imela priložnost doživeti to izkušnjo in se zahvaljujem vsem, ki so jo omogočili.
Manca Trnovec in Maja Šajn

Oglejte si tudi