Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

»Ena igra na dan privabi nasmeh na plan!«

V ponedeljek, 4. oktobra 2021, smo vstopili v Teden otroka. Zveza prijateljev mladine (ZPM) je za letošnji slogan tedna izbrala parolo Razigran uživaj dan, in sicer kot nekakšno protiutež vsem ukrepom in posledicam epidemije COVID-19. Namen tedna je torej bil spet najti nekaj pristne igrivosti, sproščenosti in druženja. Delovna ekipa za pripravo programa Tedna otroka na OŠ Polhov Gradec se je odločila, da bo poleg možnosti, ki jih je ZPM ponudila na ravni vseslovenskega obeleženja Tedna otroka, poskusila igro vnesti v vsak razred še nekoliko bolj neposredno.
Zamislile smo si, da bi učitelji vsak dan prvo uro pouka nekaj minut posveti najprej igri in tako z eno igro na dan privabili nasmehe učencev na plan. Predloge iger z navodili in vsemi potrebnimi pripomočki so učitelji dobili za vsak dan posebej.
Poleg »dnevnih iger« pa smo se kolegice v timu odločile, da na predmetni stopnji premierno izpeljemo tudi »turnir« v igri Štiri v vrsto. Šola je poskrbela, da je vsak razred na predmetni stopnji dobil svojo igro Štiri v vrsto, tekmovanje pa je potekalo v več korakih. Ponedeljek in torek sta bila namenjena izbiri najboljšega igralca razreda. V sredo smo izvedli prvo finalno srečanje – četrtfinale, ko so se med seboj so se pomerili predstavniki paralelk, zmagovalci pa so se uvrstili v nadaljnje tekmovanje. Tako smo v četrtek organizirali polfinalno tekmovanje in v petek veliki finale, ko sta se spopadla najboljša igralca predmetne stopnje. Zmagal je devetošolec Jošt Dolinar in si prislužil nagrado za cel razred – novo razredno družabno igro.
Moram priznati, da sprva nisem bila povsem prepričana, ali se bodo učenci, predvsem tisti v najvišjih razredih, sploh odzvali na ponujene dejavnosti, potem pa sem bila prijetno presenečana. Presenetili smo me pristni in prisrčni nasmehi učencev, ki sicer s svojim vedenjem želijo sebe in druge prepričati, da niso več otroci.
Utrdila sem se v misli, da je med drugim naloga učiteljev tudi to, da v svojih nadobudnih odraščajočih učencih prepoznamo preprostega otroka, za katerega je igra najbolj naravno okolje učenja ali kot pravi M. Gorki: "Igra je otrokova pot k spoznavanju sveta, v katerem živi in v katerega je poklican, da ga spremeni."
Drug v drugem prebujajmo otroka, ki je v vsakem izmed nas.
Darja Malovrh
v imenu Ekipe za teden otroka v OŠ Polhov Gradec

Oglejte si tudi