Oceni objavo

Na sejmu s Primožem Suhadolčanom in Tino Maze

Tudi letos smo se z učenci izbirnega predmeta Literarni klub sedaj že tradicionalno udeležili Ljubljanskega knjižnega sejma, tokrat 32. po vrsti. Takoj ko smo odprli vrata Cankarjevega doma, nas je živžav sejma popolnoma prevzel in posrkal v knjižno dogajanje. Udeležili smo se različnih zanimivih dogodkov. Najbolj smo se razveselili pogovora s pisateljem Primožem Suhodolčanom in ilustratorjem njegovih knjig Urošem Horvatom ter našo smučarsko junakinjo Tino Maze, o kateri je avtor številnih mladinskih knjižnih uspešnic Primož Suhodolčan napisal, kot pravi Tina Maze, resnično pravljico o njenem smučanju z naslovom Tina in medvedja moč. Prisluhnili smo glavni junakinji knjige, ki nam je prebrala odlomek iz omenjene slikanice. Na sejmu smo poslušali tudi intervju z literarnim ustvarjalcem Vinkom Möderndorferjem, se udeležili debatne kavarne s prevajalko in voditeljico Blažko Müller Pograjc in različnimi jezikoslovci ter profesorji književnosti. Z zanimanjem smo se prepustili tudi resnično bogatemu knjižnemu naboru različnih knjižnih založb. Učenci so s pomočjo pripravljenih zanimivih nalog raziskovali sejem, pri čemer so bili zelo uspešni. Preživeli smo poseben, nadvse zanimiv in z različnimi dogodki napolnjen dan.

Zapisala Urška Žagar, učiteljica izbirnega predmeta Literarni klub

Prižig lučk v Polhovem Gradcu

V petek, 2. decembra, smo se kljub mrzlemu vremenu zbrali v parku pred Polhograjsko graščino. Takoj ob vhodu v park so nas pričakali lampijoni, ki so jih namestili osnovnošolski učenci. Ko je odbila 17. ura, so nam učenci 2. a-razreda in mentorica Simona Mihalic razkrili Skrivnost pekarne Mišmaš, otroški pevski zbor pa je s pesmijo Kolački poskrbel, da so se nam še bolj cedile sline. Čeprav se je nad nami dvigala meglica, je vokalna skupina Svetlice pod vodstvom Martine Kavčnik pričarala zvezde. Temu je sledila zgodba o svetem Miklavžu v izvedbi 2. b-razreda in mentorice Jane Prebil. In ravno Miklavžu so osnovnošolski učenci zaupali svoje želje v družbi gospoda župana Franca Setnikarja ter v. d. ravnateljice gospe Ilinke Kucler. Želje, ki jih ne moremo kupiti, so prižgale prave iskrice v očeh. Ob pesmi otroškega pevskega zbora ter vokalne skupine Svetlice pa je rdeči gumb poskrbel, da so se prižgale še lučke v parku. V soju decembrskih lučk so lampijoni še bolj zažareli ter poskrbeli za čaroben začetek Miklavževega sejma.

Neža Kralj

Čarobni London

Sedem učencev  9. razreda OŠ Polhov Gradec je komaj dočakalo konec novembra. Starši so jim izpolnili veliko željo in jim omogočili potovanje v London. Ana, Saša, Aleš, Andreas, Urban, Anej in Žan so se z velikimi pričakovanji vkrcali na letalo. Za nekatere je bil to prvi polet in zato še toliko večje doživetje.

Prvi dan smo uživali v družbi priljubljene glasbene skupine One Direction, hitrega Useina Bolta  in častitljive angleške kraljice Elizabete II. Vsi so bili sicer voščeni, vendar nič manj fotogenični. Muzej voščenih lutk Madame Tussaud nas je navdušil. Zvečer smo občudovali največji londonski trg Trafalgar Square in si v Narodni galeriji ogledali neprecenljive Van Goghove sončnice.

Drugi dan smo se odpeljali do Canary Islanda, kjer so svoj prostor pod soncem našle poslovne stavbe sodobnega finančnega, zavarovalniškega in medijskega sveta. Zelo verjetno smo hodili po stopinjah kakšnega milijonarja. Po tunelu pod Temzo smo se sprehodili na levi breg, kjer nas je pričakala prelepa Cutty Sark – najhitrejša jadrnica svojega časa. Skoraj smo lahko zaznali vonj po čaju in začimbah, ki jih je pripeljala iz daljne Azije. Nato smo se povzpeli do astronomskega observatorija in stali z eno nogo na vzhodni in z drugo na zahodni polobli. Lahko verjamete? Stali smo na črti, kjer se čas začne! Popoldne smo se s turistično ladjo po Temzi odpeljali v center Londona. Na poti smo občudovali Tower of London, Tower Bridge, The Shard – najvišjo stavbo v Združenem kraljestvu, London Eye, Big Ben, The Houses of Parliament, Shakespearjevo gledališče The Globe Theatre in še številne druge londonske znamenitosti. Zvečer smo za poslastico obiskali še umetniški predel mesta The Covent Garden.

Tretji dan smo uživali v razgledu, ki ga ponuja London Eye. To je nekaj, kar obiskovalec Londona mora vsaj enkrat doživeti. Ta dan smo posvetili tudi kraljevi družini, brez katere na Britanskem otočju ne gre. Presenetila sta nas mirnost kraljeve straže in mogočnost Buckinghamske palače. Kraljice ta dan žal ni bilo doma, sicer bi nas gotovo povabila na čaj. Popoldne smo navdušeno zapravljali na slikoviti tržnici Camden Market. Zvečer smo se sprehodili po sobotno spokojnem poslovnem delu mesta ter spotoma občudovali mojstrovino angleškega baroka – katedralo svetega Pavla.

Zadnji dan smo začeli z obiskom prirodoslovnega muzeja, kjer smo vstopili v svet dinozavrov, človeško telo in preizkusili sile potresa. Popoldne pa nas je čakala poslastica, saj smo se odpravili do produkcijske hiše Warner Bros, kjer nas je v svet čarovnikov in čarovnic popeljal Harry Potter. Nekaj navdušencev iz skupine je malodane pozabilo dihati. Čarobnost prostora, v katerem se odvija sedem nadaljevanj priljubljene fantazijske pripovedi, je skoraj oprijemljiva. Filmski fantastični triki in neomejena domišljija so prisotni čisto na vsakem koraku. Smo se mar znašli sredi filma Harry Potter?

Taka potovanja za odraščajoče mladostnike niso zgolj zabava. So pomembna izkušnja na poti k zrelosti, samostojnosti, iznajdljivosti in zavedanju širšega sveta okoli sebe. Verjemite, vrnili smo se neopisljivo zadovoljni in polni energije ter načrtov za prihodnost.

Maja Šajn, učiteljica angleščine

 

 

Oglejte si tudi