Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

ŠUS popestril jesen in praznični december na Dobrovi

Komaj štiri mesece mineva od uradne otvoritve Športno umetniške sekcije (ŠUS) KUD Dobrova, pa se je nabral že res dolg seznam izvedenih aktivnosti in povezanih ljudi. ŠUS v okolje Dobrove vnaša nekaj, kar veliko občanov pogreša. Dejstvo je, da je Dobrova »na prepihu« med Ljubljano in Polhovim Gradcem. Kar je odlična strateška pozicija, ne pa najboljši recept za močno skupnost, saj večina ljudi dnevno migrira in se tudi vključuje v aktivnosti drugje.
O ŠUS-u, ki je bil takrat še brez imena, sta Maja Zalokar in Uroš Japelj začela razmišljati lani spomladi. Po obvestilu, da se bo v občini del sredstev prvič razdelil po principu participativnega proračuna, sta dobila nov zagon. Na tem razpisu podpore sicer nista dobila, a ideja je bila že tako močna, da sta se jo odločila vseeno zrealizirati. Pri tem jima je stalo ob strani Kulturno umetniško društvo (KUD) Dobrova, znotraj katerega že uspešno delujejo štiri sekcije, ŠUS pa je postal peta. Majin »otrok« je umetniški del ŠUS-a, Urošev pa športni, z namiznim tenisom na prvem mestu. V zagon dejavnosti sta vložila ogromno svojega prostega časa in energije, poleg KUDa so jima pri tem pomagali domači in prijatelji, kasneje pa tudi novi člani, podporniki ter sponzorji.
V septembru se je odvil prvi dogodek, otvoritev sekcije. Pri tem je sodelovalo res veliko domačih ustvarjalcev. Po uri namiznega tenisa, kjer je igrala tudi domačinka, drugouvrščena na svetovnih igrah specialne olimpijade v Berlinu, Tjaša Prah, po uvodnih nagovorih in po kulturnem programu so na odru nastopili: Erik in Ivan Hudnik, Presnete Kasete, Dobrovške Zajkle in Kliše Band. Tako se je v kulturnem domu Dobrova ustvarjalno popoldne prevesilo v zabavno družaben večer in noč.
Takoj zatem so se začeli odvijati namizno teniški popoldnevi v organizaciji Uroša, kmalu pa še delavnice, za katere je mentorje poiskala Maja. Poleg tega je Maja zagnala otroško gledališko skupino in prvo predstavo smo si lahko že ogledali pred prihodom Miklavža na Dobrovi. S starejšimi otroki pripravlja drugo predstavo, ki bo na ogled spomladi. Ogromno povezovanja, novih znanj in čudovitih izdelkov so prinesle keramična, fotografska delavnica in delavnica kvačkanja. Na njih sodelujejo tako otroci kot njihovi starši, pa tudi mladostniki in upokojenci. Tako mimogrede nastaja medgeneracijski center, hkrati pa se tkejo nove vezi med skoraj sosedi, ki se prej še poznali niso. Fotografsko delavnico je izvajal Andrej Nagode, zaključila se je v decembru. Keramične delavnice in delavnice slikanja vodi David Pirnat. Kvačkanja mlade in stare uči Karmen Režek. Vse te delavnice se nadaljujejo v tem letu. Prav tako se v tem letu nadaljuje energijska vadba pod vodstvom Anje Japelj. In seveda popoldnevi (in večeri) namiznega tenisa. V novembru je bil izveden prvi turnir v namiznem tenisu, konec februarja prihaja naslednji. V decembru se je odvila še ena novost, prva ŠUSnica, bolšji sejem in izmenjevalnica. Konec januarja prihaja druga.
Ste opazili Praznično ulico na Dobrovi? Ste jo obiskali? Če ste jo, potem veste, da je tudi za to decembrsko novost na Dobrovi poskrbela Športno umetniška sekcija KUD Dobrova v sodelovanju s PGD Dobrova, PGD Podsmreka, PGD Brezje, PGD Hruševo in Godbo Dobrova - Polhov Gradec. Realizacijo so omogočili Krajevna skupnost Dobrova, KZ Dolomiti-Dobrova, Občina Dobrova - Polhov Gradec in Eurogarden Slovenija. Otvoritev je bila ob prižigu lučk na Dobrovi 1. 12. 2023.  Župan občine Jure Dolinar je po uvodnem govoru skupaj z otroki odšteval sekunde do prižiga lučk pred gasilskim domom na Dobrovi. Ob zvokih Godbe Dobrova - Polhov Gradec se je dogajanje preselilo še na praznično ulico, kjer so po nagovoru predsednika krajevne skupnosti Dobrova g. Marjana Pograjca večer popestrili ognjeni nastop skupine FireArt, DJ Suši in ostali ponudniki dobrot ter izdelkov. Praznična ulica je živela vsak petek v decembru. Na njej je bila poleg ponudbe pijače in hrane tudi ponudba izdelkov in glasba. V soboto, 16. 12. je praznična ulica gostila božični sejem, za katerega so mnogo izdelkov pripravili dva dni prej na živahni praznični ustvarjalnici.
Seznam izvedenih aktivnosti je res dolg, nisem naštela vsega, verjamem, da bo v tem letu še daljši. Če vas je po branju prispevka zamikalo, da bi se priključili kateri od dejavnosti ŠUS, vam predlagam, da si pogledate njihovo Facebook stran (Sekcija ŠUS), kjer je objavljenih večina dogodkov. V primeru, da bi si sami želeli izvesti kako delavnico ali sodelovati pri izvedbi dogodkov, jim pišite na sus.kud.dobrova@gmail.com. Najbolj redno boste o dogajanju obveščeni, če se v sekcijo včlanite, saj boste obvestila dobivali po elektronski pošti.

M. K., fotografije: https://www.facebook.com/SekcijaSUS/

 

Oglejte si tudi