Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Strokovna eksurzija na Primorsko

Na deževno torkovo jutro, 22. 11. 2022, smo se odpeljali proti Primorski. Po postanku in jutranji kavi smo pot nadaljevali proti Črnemu Kalu proti naselju Kubed. Vozili smo se po ozki cesti do  Kmetije Jakomin, kjer pridelujejo olje in vino. Pred hišo je krasil kaki poln plodov. Po prijaznem sprejemu so ponudili domač liker – žižole in postregli z odlično domačo joto.  Gospodar kmetije je povedal, da so se s kmetovanjem ukvarjali že predniki. Med vojno je bila kmetija požgana. Ko so jim zgradili novo hišo, so zgradili tudi nov hlev. Oče Vlado je skrbel za vinograde in vino, živinorejo in prašičjerejo pa so delno opustili zaradi zaposlitev članov kmetije. Povedal je, da ga delo na kmetiji res veseli in leta 2017 se je zaposlil na kmetiji. Ponovno je obudil prašičjerejo in poljedelstvo. Kmetijo je obogatil s tremi konji, število krav in bikov  iz leta v leto povečujejo. Na kmetiji pridelajo hrano za prašiče, govedo in konje. Pred par leti so pričeli z dodatno turistično ponudbo prostorom kampiranja na kmetiji kjer lahko sprejmejo avtodome in šotore.

V Strunjanu smo se ustavili na izletniški kmetiji Giassi Žagar kjer imajo nasade kakijev in artičok. Na kmetiji prodajajo sveže kakije, ukvarjajo se tudi s predelavo le teh. V ponudbi so imeli suhe kakije in marmelado iz kakijev. Sorti, ki jih imajo v ponudbi sta slastni Hachiya in Tipo.

Pot smo nadaljevali v smeri:  Portorož – Lucija – tik pred mejo smo zavili levo in se pripeljali  do gručastega naselja Krkavče.  Ustavili smo se pri mladem, ustvarjalnem in ambicioznem paru Jerneju in Poloni Brec.  Ukvarjata se z ekološkim kmetovanjem. Na petih ha oljčnikov pridelujeta ekstra deviško oljčno olje, olive v slanici, olivna mazila s sivko za nego celotnega telesa in kakijev kis. Najpogostejša olja so iz sorte istrska belica, ki ima ostrejši okus. Zanimiv je podatek, da iz 25 kg oliv pridelajo cca 2–2,5 l olivne olja. Iz drugih milejših sort oliv je manjši delež pridelka.

Na kmetiji Robivera v Krkavčah imajo istrsko govedo ali boškarin, ki je avtohtona pasma Istre. Imajo dolgo življenjsko dobo, njihova posebnost so mogočni usločeni rogovi, ki so lahko dolgi do 1,5 m.  V Sloveniji je v preteklosti že povsem izumrl. Iz Hrvaške Istre so uvozili čredo in g. Robert, gospodar kmetije,  je zelo aktiven in prizadeven za revitalizacijo in oživitev istrskega goveda v slovenski Istri. 

Na turistični kmetiji Robivera Lisjak Robert s.p. prisegajo na tradicionalne istrske jedi. Hrano, ki jo ponujajo gostom so v veliki meri pridelane doma. V ponudbi imajo suhomesnate izdelke: pršut, pancete, klobase, ombolo …, zelenjavne izdelke: olivne namaze, domače melancane v olivnem olju, bakala, ... fuži s tartufi, divjačinski golaž z njoki in vedno je na voljo sveža domača solata skozi celo leto. 

Kraški svet je posebej občutljiv glede količine vode. Vsi gostitelji so rekli, da je letošnja suša bistveno zmanjšala količino pridelkov, povedali pa so tudi, da je veliko sončnih dni pripomoglo h visoki kvaliteti določenih pridelkov. Želimo, da bo pravo razmerje sončnih in deževnih dni v prihodnje vsem pridelovalcem in proizvajalcem domače hrane služilo k optimalnim rezultatom dela in truda na kmetijah.  Navdihujoča je njihova preprostost, prijaznost, predvsem pa njihovi rezultati dela. V ponudbi imajo neverjetno dobro in kvalitetno domačo hrano in druge naravne domače proizvode. Z veseljem jih še obiščemo. 

za DKPŽ zapisala: Andreja P.

Oglejte si tudi