Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Pesem in igra pod grajsko lipo

Polhov Gradec, 26. avgust – Pod košato krošnjo grajske lipe pri Polhograjski graščini je v organizaciji Javnega zavoda Polhograjska graščina in Turističnega društva Briše potekal večer pesmi in igre. Dramska skupina Neptun je uprizorila igro Poštarske prigode, po njej pa so zapele moške pevske skupine.
Z igro Poštarske prigode, snovalca in pisca Janeza Koprivca, so igralci domačega dramskega društva zbrane vrnili dobrih petdeset let nazaj. O dobi socializma so govorile že pričeske in uniforme glavnih likov, še bolj nostalgična pa so bila njihova sporočila in izjave. Predstavljamo si lahko, da zna biti poštarski poklic še kako zanimiv, saj ga ob srečanju z različnimi ljudmi, živalmi in stvarmi vsak dan doleti nova prigoda, če gre za vprašanje paketa iz Amerike, pa je ta lahko zares zapletena. Če zna biti avtor prigod za povrhu vsega še izredno duhovit, nastane prav posrečena štorija, ki iz gledalcev neprestano izvablja smeh in dobro voljo. In tako je bilo tokrat. Odlična predstava, ki je nasmejala še tako mrk obraz in razvedrila misli slehernega.
Ko pa je na grajski park padel mrak in je bilo občutiti, da na vrata že trka jesen, so se pod košato krošnjo grajske lipe prižgali reflektorji. Ti so pripravili prostor za koncert moških pevskih skupin, ki se na pobudo Turističnega društva (TD) Briše izvaja že šest let. Tudi tako se obujajo spomini na čase, ko še ni bilo pametnih telefonov in javnih Facebook profilov, ampak so se morali fantje za naklonjenost deklet veliko bolj potruditi, je spomnila povezovalka večera Anamarija Čuden. Da je fant stopil pod izvoljenkino okno in zapel, je bilo potrebnega kar nekaj poguma. Tudi tokrat brez tega pri nastopajočih ni šlo. Pod grajsko lipo so se letos zvrstili in zapeli po moško kvartet Odoica iz Žažarja, Moški pevski zbor župnije Preska, Moški pevski zbor KUD Oton Župančič Sora, kvintet Mlin Preserje in nazadnje pobudniki in pripravljavci dogodka, Pevski zbor TD Briše. Moške oziroma fantovske vokalne skupine so z odpetimi podoknicami in drugimi pesmimi pri poslušalcih obudile kakšen prijeten, ali pa tudi ne, dogodek iz časov, ko so iskali sorodno dušo. Kako se je končalo, ve vsak zase, a najbrž veselo, tako kot tokratni dogodek, ki je poskrbel še za prijetno druženje.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi