Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Dobrova-Polhov Gradec
DANES
23°C
12°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

Dom čebelarjev v novi podobi

Polhov Gradec – Konec aprila je dom čebelarjev Čebelarskega društva Dolomiti zasijal v novi podobi. Čebelarski dom je namreč dobil novo fasado, pod njo pa so namestili debelejšo izolacijo. Čebelarji so sicer na domu opravili še nekatera druga dela, objekt pa je zato lepši in varčnejši.

Lahko bi rekli, da so čebelarji letošnjo pomlad preživeli pridno kot njihove čebelice. Lani je namreč dozorela odločitev, da poskrbijo za novo zunanjo podobo čebelarskega doma, in letos so načrte uresničili.

V začetku januarja, ko je mraz sem ter tja še pokazal zobe in je sonce le poredko posijalo skozi oblake, se je prenova čebelarskega doma ČD Dolomiti v Polhovem Gradcu začela. Podjetje Libreto S, d. o. o., iz Prebolda, ki se je na razpis prijavilo z najcenejšo ponudbo, je s čebelarskim društvom sklenilo pogodbo o izvajanju del in dela so se začela. Seveda pa so se ves čas izvajala pod budnim očesom nadzornega odbora, ki so ga sestavljali Pavel Logar, Jože Remškar in Janko Prebil. Narejena je bila 12-centimetrska izolacija iz stiroporja, nanjo pa so nanesli fasado iz nanosa baumit. Rumena barva, za katero so se soglasno odločili čebelarji, predstavlja barvo oziroma odtenek čebeljega voska, je pojasnil predsednik ČD Dolomiti Janko Prebil in priznal, da barva, ki je sicer lepa, zdaj, ko je popolnoma sveža, od daleč še nekoliko bode v oči. "Treba se je je navaditi, pa bo," je dodal. Novo fasado v desnem zgornjem kotu, pred vhodom krasi slika, ki so jo vzeli z društvenega prapora in predstavlja čebelo, sat in cvet. H končni podobi pa so prispevali tudi sami, saj so prebarvali tudi vsa okna stavbe ter napušč. Poleg tega se zdaj dom ponaša z novim nadstreškom pred vhodom v stavbo, ki je bil vrisan že na prvotnem načrtu za pridobitev gradbenega dovoljenja, ter nadstreškom na vhodom v dvorano, ki bo poskrbel, da ne bo več zamakanja ob morebitnih obilnih padavinah. Stroški vseh opravljenih del se bodo pokrili iz majhnih vložkov vsakega čebelarja, iz sredstev, ki jih s strani najemodajalca, Čebelarstva Božnar, prejmejo iz najemnin, del sredstev so pridobili na javnem razpisu Občine Dobrova - Polhov Gradec za ohranjanje in razvoj kmetijstva in podeželja, Občina Horjul pa je prispevala sredstva za enega od nadstreškov. "Kar nekaj denarja pa se je privarčevalo zaradi opravljenih številnih prostovoljskih ur članov društva, ki so se v lepem številu, čeprav ne v celoti, odzvali na vabilo na delovno akcijo," je svoje člane pohvalil predsednik in nadaljeval: "Kar nekaj se ga bo privarčevalo tudi v prihodnje, saj bodo stroški za ogrevanje zaradi boljše izolacije manjši."

Naj nova, barvitejša podoba doma čebelarjev prispeva k temu, da se bodo člani Čebelarskega društva Dolomiti, ki je nedavno tudi uradno pridobilo status društva, srečevali in družili s še večjim veseljem. Druženja bo prav gotovo še več v naslednjem letu, saj bodo v Polhovem Gradcu pripravili čebelarski praznik in počastili stoletnico rojstva prof. dr. Jožeta Riharja, prvega doktoranta s področja čebelarstva v Sloveniji oziroma takratni Jugoslaviji, ki je kot vesten član oral ledino tudi na območju Dolomitov.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi