Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

60 let Ribiške družine Dolomiti

Hruševo, 12. september - Praznovanje 60-letnice ustanovitve Ribiške družine Dolomiti so člani počastili z druženjem in prireditvijo, na kateri so vodstvo in gosti spregovorili o pomenu ribiške dejavnosti nekoč in danes.
Uradni del dogodka se je pričel z nagovorom predsednika Mirana Otorepca, ki je uvodoma pozdravil goste in člane društva. V nadaljevanju je povzel zgodovino društva. Naštel je nekaj mejnikov Ribiške družine Dolomiti in izpostavil leto 1954, ko so se začeli zbirati dotedanji uporabniki polhograjskih ribiških revirjev Božna, Bokalce, Gradaščica in Horjul ter pisati pomembno zgodovino nastanka ribiške družine. Leto kasneje je že padla odločitev – dvajset članov se je  odločilo za ustanovitev Dolomitske ribiške družine, ki pa se je januarja 1956 preimenovala v Ribiško družino Dolomiti. Vse od tedaj so člani zavezani temeljnemu poslanstvu, torej varovanju voda in gospodarjenju z njimi, njegove oblike in vsebine pa prilagajajo času, ekonomskim ter drugim okoliščinam, je poudaril predsednik.

Ribiška družina Dolomiti, ki je po številu članov, trenutno jih šteje 81, in obsegu voda v upravljanju ena manjših v slovenskem prostoru, se lahko pohvali, da upravlja vode z dokaj bogatim ribjih staležem. Otorepec se je dotaknil tudi nekaterih onesnaževalcev ter umetnih in naravnih posegov v naravo, ki na življenje v vodi in ob njej vplivajo negativno ali celo nevarno za preživetje. Tu je kot soodgovorno omenil tudi državo, ki z izgovorom o pomanjkanju sredstev ne ukrepa. Kot primer dobre prakse pa je navedel Koseški ribnik, ki je z rednim vlaganjem rib postal izredno privlačna ribiška lokacija. V podobnem duhu si zdaj, sicer v manjšem obsegu, člani društva že več let prizadevajo, da bi uredili ribnik na Dvoru, ki je trenutno v fazi pridobivanja ponudb za izkop. Na koncu je sledila še zahvala prizadevnim članom za pomoč pri doseganju zastavljenih ciljev ribiške družine.

Sledil je nagovor predsednika Ribiške zveze Slovenije dr. Miroslava Žaberle, ki je izpostavil nekatere ključne sovražnike narave in voda, med temi pa je za največjega imenoval človeka, ki z nespametnimi posegi v naravo, vode spreminja v hudournike. Članom društva je čestital za lep jubilej ter se jim zahvalil za vloženo delo. Predsednik Zveze ribiških družin Ljubljana Slavko Lasnik je društvu prav tako čestital ob jubileju ter mu v imenu zveze poklonil torto. Za njim so se dobrim željam in voščilu pridružili še predstavniki RD Barje, RD Medvode, RD Vrhnika, RD Sora – Škofja Loka, RD Železniki ter predstavniki drugih sosednjih ribiških družin, ki so v znak dobrega sodelovanja RD Dolomiti poklonili različna simbolična darila. Zbrane sta pozdravila tudi župana – horjulski Janko Prebil, ki je članom zaželel uspešnega dela tudi v bodoče, ter Občine Dobrova-Polhov Gradec Franc Setnikar, ki je izpostavil pomen življenja z naravo, predvsem na podeželju, in člane povabil k sodelovanju pri reševanju morebitnih problemov in težav.

Ob častitljivem jubileju so bila podeljena priznanja posameznikom za večletno pomoč društvu, ki sta jih podelila predstavnika Ribiške družine Dolomiti ter Ribiške zveze Slovenije. Poklonjene so bile tudi zahvale vsem ribiškim družinam in drugim organizacijam, s katerimi je Ribiška družina Dolomiti v preteklih letih dobro sodelovala. Temu je sledil še neuradni del – piknik in druženje. To je bil čas, ko so si člani društva in gosti izmenjali številne izkušnje, prakse, predstavili probleme in rešitve ter začrtali ideje in cilje, ki jih bodo v prihodnjih letih skušali doseči. Pa srečno in dober ulov.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

 

Oglejte si tudi