Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
15°C
-2°C
JUTRI
13°C
2°C
Deli
7402

Novice iz delavnic …

S predavanjem Petre Prunk, doktorice medicine o humanitarno-medicinski odpravi v Kenijo, ter tečajem zdrave kuhe jedi iz žit kuharskega mojstra Roberta Mrzela smo vstopili v novo sezono projekta Zdravje na vsakem koraku, ki bo z dvanajstimi delavnicami, predavanji, okroglimi mizami in predstavitvami postregla z novimi spoznanji in doživetji ter opomnila, da je zdravje naše največje bogastvo.

O odpravi v Kenijo na 1. delavnici

 Predavanje je potekalo 19. oktobra v avli osnovne šole Polhov Gradec. Mlada zdravnica je s fotografijami in videoposnetki sprva predstavila deželo, kamor se je odpravila petčlanska skupina študentov medicine. Poudarila je, da je zahodna medicina zelo drugačna od tiste, ki so jo izkusili v tej afriški državi. Ta sicer velja za bogato, vendar porazdelitev dobrin ni enakomerna. Tu zdravstvo ni javno kot pri nas, temveč zasebno, zato je polovica tistih, ki živi v revščini, podvržena mnogim neozdravljivim boleznim. Z nekaterimi so se v odročni kenijski vasici sredi visokogorsko-tropske Afrike mladi slovenski medicinci srečali, nekatere so celo sami izkusili. Kako so se z boleznimi spopadli, jih zdravili in blažili, je predstavila članica odprave. Opisala je primere pacientov s kroničnimi ranami, opeklinami, pljučnico, malarijo, mnoge primere nedohranjenih otrok ter zaključila, da so doživeli veliko žalostnih in veselih zgodb. Vsaka ozdravitev je bila njihov mali uspeh, največji pa je bil dogovor z medicinsko fakulteto v Ljubljani, da bodo to območje odslej obiskovale zaporedne odprave slovenskih študentov, ki bodo tamkajšnjim prebivalcem zagotovile stalno prisotnost zdravniškega osebja. Naša občanka Petra se je dotaknila tudi preživljanja časa izven klinike, spoznavanja okoliških mest in tamkajšnjega vaškega življenja ter srečevanj z ljudmi, med drugim je spoznala babico Baracka Obame. Zaupala nam je, da je takšna izkušnja nepozabna, saj je tam ne le pomagala, pač pa se je veliko tudi naučila, predvsem pa nazaj prišla drugačna – oseba, ki bolj ceni preprostost in veselje do življenja.

V drugem delu je zbrane poučila, kako si pripraviti popolno potovalno lekarno, ki bo koristila na počitnicah. Izpostavila je, da je pred potovanjem treba obiskati zdravnika ter se z njim pogovoriti; si urediti zdravstveno zavarovanje z asistenco; se pozanimati glede zdravstvenih ustanov v deželi, kamor potujemo; obiskati ambulanto za potnike ter pripraviti torbico z zdravili v originalnih embalažah, da tudi ljudje, ki zdravil ne poznajo, lahko preverijo datum uporabe, učinke ipd. V torbici se morajo po nasvetu mlade zdravnice znajti protibolečinske tablete (Calpol), zdravilo proti slabosti, alergijam (Claritin) in driski (Linex), zaščitna sredstva, termometer ter nekateri medicinski pripomočki, gaze in obliži. Petra Prunk je ob koncu povedala, da so člani odprave kar nekaj časa zbirali sredstva za pot ter dvomesečno življenje v Keniji, ter se ob tem zahvalila občini Dobrova - Polhov Gradec, ki je prispevala del teh sredstev.

 

Okusno in zdravo na 2. delavnici
2. delavnico, ki je potekala 9. novembra v gospodinjski učilnici šole v Polhovem Gradcu, je pripravil Robert Mrzel, vodja kuhinje in svetovalec za kulinariko na Brdu pri Kranju. Tokrat je imel tečaj naslov Okusna in zdrava hrana z uporabo žit. Postregel je z odličnimi recepti in praktičnimi nasveti za pripravo jedi. Poseben poudarek je namenil zeliščem in raznovrstnim produktom iz njih, ki jih pri jedeh iz žit lahko uporabljamo na različne načine in v različnih količinah ter kombinacijah. Poudaril je, da jih dodajamo jedem na koncu, saj le tako vsaka od sestavin ohrani svoj okus. Predstavil in pripravil je piro z gomoljno zeleno in popečenim mladim sirom; ajdovo kašo s krompirjevo kremo, mlečno peno in kostanjem; ješprenj s pečenico, češnjevim paradižnikom in zelišči; peso, piro, jabolka in med v pergamentu. Pri serviranju je bil pozoren tudi na videz, saj človeku bolj teknejo jedi, ki so lepše videti in so bolj vabljive, je še izdal. Zdrave in hitro pripravljene preproste jedi so očarale prisotne na delavnici in, kdo ve, morda se je katera že znašla ob martinovi gosi.

 

Nadja Prosen Verbič

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!