Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Županova srečanja in voščila

V prazničnem mesecu decembru je župan občine Dobrova - Polhov Gradec Franc Setnikar kar nekaj časa in pozornosti namenil srečanjem z občani.
Prireditev, namenjena starejšim občanom

V kulturnem domu na Dobrovi je v torek, 8. decembra, župan najprej voščil starejšim. V sklopu prijetne prireditve so se ti lahko pošteno nasmejali, skupaj z glasbeniki zapeli ter pozabili na težave. "Spoštovani dedki in babice, velika zahvala za vaše soustvarjanje življenja v naši občini," je zbrane nagovoril župan Franc Setnikar, ki je pohvalil medgeneracijsko sodelovanje in delovanje upokojenskih društev v občini ter jih opogumil k nadaljevanju aktivnosti, tudi zato, ker se prav od starejših mlajše generacije lahko veliko naučijo. Ob koncu nagovora jim je zaželel obilo zdravja in zadovoljstva v novem letu ter misel zaključil z znanim filmskim citatom: "Dobra volja je najbolja".
O pomembni vlogi dedkov in babic je nadalje prikupno spregovorila mlada povezovalka Neli Dolinar, ki je na oder povabila mlade pevce slovenskih ljudskih pesmi, flavtistke in celotno Godbo Dobrova - Polhov Gradec, deklico s čudovitim glasom Ilonko Krivokapič, nadebudna harmonikarja ter Otroški pevski zbor Višajčki. Vsak od njih je na svoj način zbranim polepšal popoldne, dimnikar Pepe pa je poskrbel za nasmeh na njihovih obrazih. Po končanem kulturnem programu je bil čas, da so starejši skupaj z županom nazdravili prihajajočim praznikom ter spregovorili o vsakodnevnih rečeh.

 

Srečanje s predstavniki gasilcev
V občinski sejni sobi se je župan Franc Setnikar v četrtek, 10. decembra, srečal s predstavniki gasilske zveze Dolomiti in društev, ki delujejo pod njenim okriljem. Župan je uvodoma povedal, da je bilo leto, ki je v iztekanju, veliko prijaznejše kot preteklo, kljub temu nekaj intervencijam. Pohvalil je sodelovanje z gasilskimi društvi in njihovo delovanje. Po njegovem mnenju so gasilci na lokalni ravni najbolje organizirana služba za nudenje pomoči. Povedal je, da se v prihodnjem letu načrtuje spremembe na področju alarmiranja, ki naj bi se izvrševala dodatno tudi preko mobilnih telefonov oziroma sistema intervencije.net. Prav tako je opozoril na to, da je potrebno pripraviti še nekaj dokumentacije, kamor spadajo letni načrt opremljenosti društev, petletni program varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami in požarnega varstva ter merila opremljenosti. Ob koncu se je vsem zahvalil za nesebično pomoč ter jim zaželel dobrega sodelovanja in delovanja še naprej, tudi pri vzgoji in izobraževanju mladih. Za njim so spregovorili še prisotni predstavniki zveze in društev. 

Poveljnik GZ Dolomiti Filip Božnar je na kratko podal operativno poročilo in med drugim izpostavil, da so prostovoljni gasilci v letu 2015 opravili okrog 900 prostovoljnih ur ter bili udeleženi v 32 intervencijah, kar tri od teh pa so se končale s smrtjo, kar je psihično bolj obremenjujoče kot številčnost intervencij v preteklem letu. Dotaknil se je tudi področja izobraževanja, preventivnih gasilskih vaj in tekmovanj. Predsednik GZ Dolomiti Marjan Peklaj je spregovoril o okroglih jubilejih, ki so jih društva praznovala v preteklem letu, se dotaknil sredstev ter se zahvalil občini za prispevek. Županu je ob tej priložnosti izročil znak pripadnosti, ki ga je GZ Dolomiti izdelala lani. Sledila so še kratka poročila in povabila s strani društev ter prijateljski klepeti stanovskih kolegov ob prigrizku.

 

Praznična darilo tudi za najmlajše
Občina Dobrova - Polhov Gradec v prazničnem mesecu ni pozabila niti na najmlajše. V dvorano kulturnega doma Jakoba Trobca je v nedeljo, 13. decembra, povabila gledališče KU-KUC, ki je otrokom zaigralo prisrčno gledališko predstavo Novoletna.net. Zgodbica o jelenčku Netu in njegovi najboljši prijateljici srnici Piki je otroke pospremila v svet domišljije. Tako so otroci skupaj s pravljičnima junakoma sredi zasneženega gozda, na silvestrov večer, ugibali, kaj se skriva v velikem skrivnostnem darilu. V njem so potem odkrili nekaj nenavadnih, otrokom pa prav dobro znanih pošastic – radio, televizijo, računalnik in telefon, pri tem pa so srnici Piki skrbno pomagali pri učenju števil. Le tako jim je uspelo ob koncu samostojno odštevati do polnoči. Nevednost jelenčka in srnice je zbrane učenjake najbolj zabavala, odrasle pa je predstava opomnila, da so prazniki čas, ko se je dobro ustaviti, ugasniti vso tehnologijo tega sveta ter se prepustiti pristnim odnosom.

 

Predstavniki društev na obisku
Torkovo popoldne, 15. decembra, je bilo namenjeno srečanju župana s predstavniki kulturnih, športnih, turističnih in upokojenskih društev, ki delujejo v občini Dobrova - Polhov Gradec. Sejna soba je pokala po šivih, kar je lep dokaz, da občina zares živi. Prav društva so po besedah župana tista, ki največ prispevajo k dobremu počutju občanov, skrbijo za krepitev pripadnosti, aktivnosti in konec koncev življenja v občini. Da so mnoga zelo, druga pa malo manj aktivna, vsa pa se po svojih močeh trudijo, da je bivanje v občini lepše, je povedal Setnikar in se zahvalil vsem, posebej pa vodjem društev, ki skrbijo, da vnema članov ne usahne. Pohvalil je sodelovanje društev z občino ter njihovo pripravljenost sooblikovati dogodke in prireditve. Za njim so besedo dobili še prisotni predstavniki, ki so prav tako pohvalili sodelovanje, se dotaknili financiranja društev, ki ostaja podobno kot v preteklem letu, ter omenili nekatere težave, s katerimi se pri delovanju srečujejo. Srečanje, ki je pozitivno tudi zaradi izmenjave mnenj in predvsem zaradi dajanja spodbud in idej drug drugemu, se je končalo s sproščenim pogovorom ter lepimi voščili in željami za prihodnje leto.


Nadja Prosen Verbič
Foto: npv

 

Oglejte si tudi