Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Spoštovane občanke in občani!

Čeprav za mesec november velja, da je meglen in turoben, lahko po vsem dogajanju rečem, da je bil na občinski ravni vseeno zelo aktiven, pester in poln izzivov. Že v začetku meseca smo pozornost ponovno posvečali vremenskim napovedim in rdečim alarmom, ki so zopet napovedovali slabe vremenske razmere in ujme. K sreči večje škode ni bilo, vseeno pa toliko, da je bilo treba sanirati del že tako najbolj poškodovanih odsekov v Petačevem in Potrebuježevem grabnu. 
Sicer pa je bil mesec november posvečen načrtovanju sanacije. Potekali so številni delovni sestanki - tako znotraj občinske uprave, kot z različnimi strokovnjaki – projektanti, vodij projektov, nadzorniki, sestanki z Direkcijo RS za vode - s ciljem, da bi se sanacije lotili v čim večji meri optimalno. Kratek rok, ki ga je določila država za črpanje sredstev, ob tako velikem obsegu škode, predstavlja velik izziv.
Na občino se obračate tudi številni občani z različnimi vprašanji, kdaj se bo sanacija začela, kako se bomo lotili plazov, urejanja hudournikov, kam se lahko obrnete za pomoč, kdaj bo izplačana škoda. Marsikatero vprašanje je še odprto. Zakonodaja, ki bo urejala način sanacije, je še v pripravi in tudi na nivoju države in državnih organov se glede načina in izvedbe sanacije odpirajo številna vprašanja, zato tudi občine še nimamo vseh jasnih odgovorov. Kljub temu pa zagotavljam, da se skupaj z občinsko upravo in vsemi sodelujočimi trudimo, da se sanacija v danih pogojih izvede v največji možni meri.
Kljub temu, da je sanacija prioritetna naloga, tečejo projekti naprej, nekateri pa so prestavljeni v naslednje leto. V teku je tudi priprava proračuna, ki bo usmerjal dinamiko razvoja naše občine v prihodnjem letu. Želimo, da je razvoj uravnotežen, da se storitve in področja, kot so vodovodi, ceste, šolstvo, socialno področje, ohranijo, predvsem pa želimo izboljšati nivo storitev. Ena izmed prioritet in velika želja je, da v naslednjem letu bistveno napredujemo na projektu ureditve centra Dobrove, prav tako ne bomo zanemarili področij gasilstva, športa, kulture, društvenega življenja, krajevnih skupnosti, kljub intenzivnemu vodenju sanacije po poplavah.
Posebna pozornost bo usmerjena posodobitvi dela in organizacije občinske uprave, saj se z novim letom pridružujemo skupni občinski upravi "Enotnost občin", skupaj z Občinami Kočevje, Kostel, Osilnica in Dobrepolje. Nadejamo se novega sodelovanja in možnosti za pomoč vsem izzivom, s katerimi se soočamo občine. Nismo pa pozabili tudi na to, da je treba sodelovati s sosednjimi občinami. V tem mesecu smo se sestali z županom in direktorico občinske uprave občine Log – Dragomer. S pogovori in iskanjem možnosti za sodelovanje s sosedi nadaljujemo tudi v prihodnje.
Tržnica na Dobrovi nas razveseljuje vsako soboto, od 8. do 12. ure. Hvala občanom in drugim obiskovalcem za lep obisk in ponudnikom za pestro ponudbo. Društva ste v teh dneh prejela vabilo k sodelovanju. Vabljeni, da skupaj popestrimo program tržnice in izkoristite priložnost za predstavitev ter tudi vašo promocijo.
Prihaja pa mesece december, kot radi rečemo najbolj čarobnemu mescu v letu. Naj soj lučk ne prekrije bistva tega časa, ki je v naših srečanjih, iskrenem druženju in veselju, da imamo drug drugega. Ne pozabimo na družine, sosede, prijatelje, sodelavce in naše odnose, ki bogatijo naše življenje. To so darila, ki ostanejo.
Veseli me, da si številna društva in posamezniki zelo intenzivno prizadevate ter organizirate decembrske dogodke. V cilju enotne promocije in povezovanja smo na občini in v sodelovanju z JZ Polhograjska graščina pripravili enotni koledar dogodkov »Doživimo čarobni december.« Vabimo vas, da se dogodkov, ki se bodo odvijali v naši občini, udeležite v čim večjem številu. S tem boste podprli delovanje društev in drugih organizatorjev, hkrati pa bomo imeli lepo priložnost za srečanje, pogovor, izmenjavo idej in pobud. Želim si, da bi ob vseh dogodkih letošnjega leta, pogumno in optimistično zakorakali skozi praznični december in v novo leto 2024!
Skupaj z ekipo vam želimo doživete, iskrene in prijazne praznične dni!


Jure Dolinar, župan


Oglejte si tudi