Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Zimska služba na terenu z vsemi ekipami

Letos so se napovedi vremenoslovcev in želje mnogih otrok uresničile. Že na začetku novembra smo se prebujali v mrzla jutra, pokrajino in ceste pa je že nekajkrat pošteno pobelil sneg. Prvi sneg je presenetil mnoge, tako voznike na cestah, ki še niso preobuli svojih jeklenih konjičkov, kot vulkanizerje, ki se jim je sezona začela izredno zgodaj, seveda pa tudi zimske službe, ki so morale v akcijo predčasno.

Občina Dobrova - Polhov Gradec je izrazito hribovita in temu primerna je tudi zahtevnost zimske službe, saj razvejano omrežje obsega skoraj 260 kilometrov cest. Še zlasti je zahtevna na višje ležečih cestah, kjer so snežne padavine še pogostejše in bolj obilne. Pristojni na občini sicer zagotavljajo, da bo zimska služba vestna in skrbna, saj imata izvajalca večletne izkušnje s pluženjem, posipanjem in čiščenjem cest, pločnikov in ostalih javnih površin v občini, ob tem pa opominjajo, da se pluženje v primeru sneženja lahko začne šele, ko zapade 10 centimetrov snega. V vmesnem času, ko sneži in cesta še ni očiščena, pa morajo vozniki upoštevati izredne razmere in voziti s snežnimi verigami ter prilagoditi hitrost vožnje razmeram na cesti. Zato uporabnike cest prosijo, naj imajo svoja vozila ustrezno pripravljena na zimske razmere s kakovostnimi zimskimi pnevmatikami in v avtu snežne verige.
Strokovnjaki na področju varnosti v cestnem prometu opozarjajo, da je prav ustrezno zmanjšana oziroma zimskim razmeram prilagojena hitrost vožnje temeljni dejavnik preprečitve zdrsov vozil in drugih nesreč v času sneženja ali poledice, ki jo izvajalci zimske službe poskušajo pravočasno preprečiti ali vsaj omiliti s posipanjem cestišč. Pomembno je tudi, da se v primeru napovedi izrednih zimskih razmer vozniki že vnaprej temu prilagodijo, in sicer s pravočasnim odhodom od doma, saj se potovalni čas zaradi razmer na cesti podaljša. Pred tem pa naj razmislijo, ali s svojim odhodom v nevarnih zimskih razmerah tvegajo lastno zdravje in varnost. Na občini dodajajo, da se  z izvajalci trudijo kar najbolje poskrbeti za prevoznost vseh cest tudi v najzahtevnejših razmerah. Kljub temu pa občane obveščajo, da so vsi izvajalci zimskega vzdrževanja cest dolžni upoštevati zgoraj navedeno določilo za začetek pluženja med sneženjem, ki je v veljavi tudi po trenutno veljavnem operativnem programu izvajanja zimskega vzdrževanja cest, prav tako pa morajo upoštevati tudi določen prioritetni vrstni red pluženja glede na kategorizacije posameznih cest. V občini ima zimska služba prednost na vseh lokalnih cestah, po katerih poteka integrirana avtobusna linija, in cestah, po katerih poteka prevoz šolskih otrok.  

Za vsa morebitna dodatna pojasnila ter predloge glede sprememb izvajanja zimske službe so vsem občanom na občini vselej na voljo, in sicer na telefonski številki 01 36 01 800. Prav tako se glede izvajanja zimske službe lahko obrnejo na izvajalca zimske službe (KS Polhov Gradec in KS Črni Vrh: Andrej Trobec s.p., tel.: 041 735 767; KS Dobrova in KS Šentjošt: KE-Sabina Kreft s.p., Jani Bartolj, tel.: 040 163 534). Za razumevanje se vsem občanom vnaprej zahvaljujejo in želijo, da bi tudi letošnja zima minila brez neljubih dogodkov, saj vremena ne moremo prilagoditi svojim potrebam, ampak je slednje treba prilagoditi zimi.  

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi