Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Vabimo vas, da se pridružite projektu ŽIVIMO ZDRAVO v Občini Dobrova - Polhov Gradec

7. delavnica Živimo zdravo – Pomen gibanja za zdravje

 

Vabimo vas, da se 12. decembra 2013 ob 18. uri v Športni dvorani pri Osnovni šoli Dobrova udeležite 7. delavnice programa Živimo zdravo. Samo Belavič Pučnik, univ. dipl. nov., trener odbojke in inštruktor nordijske hoje, bo predstavil pomen gibanja za zdravje.

Strokovnjaki s področja javnega zdravja ugotavljajo, da so v pretežnem delu sveta kronično nenalezljive bolezni (npr. bolezni srca in ožilja, rak, sladkorna bolezen) pri ljudeh zelo pogoste. Med vzroki za tako stanje je tudi hiter prehod k sedečemu načinu življenja, ki se navadno pojavlja v družbi z neuravnoteženo prehrano ter kajenjem tobaka in pitjem alkohola. Sedeči način življenja sestavljajo: opuščanje gibanja v funkciji transporta (prevoz na delo z avtomobilom ali s sredstvi javnega prevoza namesto s kolesom ali peš), vse več delovnih opravil v sedečem položaju, preživljanje prostega časa pred računalnikom, televizorjem ipd. Zaradi zdravja in počutja je nujen premik k bolj zdravemu načinu življenja. Poleg zdrave prehrane brez tobaka, alkohola in nelegalnih drog, obvladovanja stresa in skrbi za varnost se priporoča tudi dnevna telesna dejavnost oziroma gibanje. Na delavnici bomo predstavili pomen gibanja za zdravje, primerne oblike telesne dejavnosti, vaje bomo prikazali in jih skupno izvajali. Gibanje v naravi je zdravju koristno, opozorili pa bomo, na kaj moramo biti pri tem pozorni.

 

8. delavnica Živimo zdravo  Predavanje o varni hrani in praktična priprava namazov s pokušino


Osma delavnica programa Živimo zdravo bo potekala 19. decembra 2013 ob 18. uri v avli Osnovne šole Polhov Gradec. Na delavnici bosta sodelovali Bojana Heindler, san. inž., in Kati Rupnik, dipl. org.

Na delavnici boste spoznali razliko med "zdravo" in "varno" prehrano. Spregovorili bomo o bioloških, fizikalnih in kemijskih tveganjih v prehrani – od kod izvirajo, kakšne so lahko njihove posledice in kako jih obvladujemo. Da bomo lažje kos mikroorganizmom, jih bomo nekoliko podrobneje spoznali. Predvsem se bomo posvetili pogojem, ki jih potrebujejo za svojo rast in razmnoževanje, ter okoliščinam, ki to zavirajo. Opozorili bomo na potrebo po še skrbnejšem ravnanju s t. i. "občutljivimi" živili. Beseda bo tekla tudi o dejavnikih, ki vplivajo na varnost živil v različnih fazah ravnanja z njimi – od nakupa oz. domače pridelave prek shranjevanja, odtaljevanja in toplotne obdelave pa vse do uživanja jedi. V drugem delu delavnice se boste udeleženci prelevili v prave kuharje in pripravili nekaj zdravih namazov, ki jih bomo tudi skupaj pokusili.

 

Vse delavnice bodo za udeležence v celoti brezplačne.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na Sandro Nartnik – tel. št.: 01/360 18 00 ali elektronski naslov sandra.nartnik@dobrova-polhovgradec.si.

 

Vabimo vas, da se nam pridružite.

Oglejte si tudi