Na 12. delavnici, ki je potekala 16. februarja v prostoru OŠ Dobrova, pa so udeleženci pod mentorstvom Anice Tomšič izdelovali rdeče nageljne iz krep papirja. Mojstrica tovrstne obrti je bila pripravljena z njimi deliti svoje dolgoletne izkušnje in nasvete, ki bodo udeležencem prišli prav tudi, ko bodo k delu pristopili sami in želeli nadgrajevati pridobljeno znanje ter si s trajnim cvetjem polepšati dom oziroma ga pokloniti komu v dar.
Pod naslovom Ekološka prehrana je potekala 11. delavnica Zdravje na vsakem koraku, ki je bila izvedena 9. februarja v avli OŠ Polhov Gradec. Mag. Vesna Alič je pripravila zanimivo izobraževanje za potrošnike ter jih seznanila z razlikami, ki jih prinašajo pridevniki, kot so "ekološko, integrirano in konvencionalno". Opomnila je, da so vsi ti pod določeno vrsto kontrole, medtem ko "domače" temelji zgolj na ravni zaupanja potrošnika prodajalcu oziroma pridelovalcu. Dotaknila se je ekološke pridelave in predelave, naštela je tehnike in tehnologije ekološkega kmetovanja ter poudarila njegov celostni pomen: "Življenje z naravo in ne le preživetje." Povedala je, da je v občini Dobrova - Polhov Gradec registriranih 12 ekoloških kmetij, navzoče potrošnike pa spodbudila, naj kupujejo lokalne pridelke in izdelke, saj je kakovost teh veliko boljša.
Župan Franc Setnikar je ob zaključku delavnic čestital vsem udeležencem in dejal, da so delavnice namenjene preventivi in občanom koristijo bolj kot potrošnja časa za računalnikom ali televizijo, zato bodo z njimi nadaljevali tudi naslednjo jesen.
Nadja Prosen Verbič
Foto: npv