Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Zaključek delavnic

Na pustno soboto, 25. februarja, je v dopoldanskem času v prostorih Osnovne šole Polhov Gradec potekala zaključna delavnica Zdravje na vsakem koraku. Na njej so odrasli spremljali in okušali kulinarične mojstrovine Roberta Merzela, otroci pa so v pustnih kostumih skupaj s čarovnico Uršulo preganjali zimo in uganjali pustne norčije. Ob zaključku se je zbranim pridružil še župan Franc Setnikar in sedemnajstim najbolj zvestim obiskovalcem delavnic izročil simbolična darila ter pohvalil njihova prizadevanja, ki bodo prav gotovo pripomogla k zdravemu vsakdanu.
Gost 13. delavnice, kuharski mojster Robert Merzel, vodja kuhinje in svetovalec za kulinariko na Brdu pri Kranju, je pripravil odlične recepte, poleg tega pa je vseskozi delil še praktične nasvete za pripravo jedi. Predstavil je, kako zdravo in hitro pripraviti preproste jedi, ki z neverjetnimi okusi očarajo, kar je bilo opaziti tudi tokrat. Ta čas pa so otroci, oblečeni v čarovnice, princeske, klovne, vražičke, najrazličnejše živali in druge pravljične ter domišljijske junake, nadvse uživali. V čarovniški šoli so se učili največjih in najskrivnostnejših čarovniških trikov, pripravljali in ustvarjali čarovniške paličice, kuhali vreme, spoznali čarovniško abecedo, skakali čez ogenj in se učili najrazličnejših čarovniških plesov. Ob koncu so skupaj začeli odganjati zimo, za sodelovanje pa si je prav vsak zaslužil odličen in okusen pustni krof.
Na 12. delavnici, ki je potekala 16. februarja v prostoru OŠ Dobrova, pa so udeleženci pod mentorstvom Anice Tomšič izdelovali rdeče nageljne iz krep papirja. Mojstrica tovrstne obrti je bila pripravljena z njimi deliti svoje dolgoletne izkušnje in nasvete, ki bodo udeležencem prišli prav tudi, ko bodo k delu pristopili sami in želeli nadgrajevati pridobljeno znanje ter si s trajnim cvetjem polepšati dom oziroma ga pokloniti komu v dar.

Pod naslovom Ekološka prehrana je potekala 11. delavnica Zdravje na vsakem koraku, ki je bila izvedena 9. februarja v avli OŠ Polhov Gradec. Mag. Vesna Alič je pripravila zanimivo izobraževanje za potrošnike ter jih seznanila z razlikami, ki jih prinašajo pridevniki, kot so "ekološko, integrirano in konvencionalno". Opomnila je, da so vsi ti pod določeno vrsto kontrole, medtem ko "domače" temelji zgolj na ravni zaupanja potrošnika prodajalcu oziroma pridelovalcu. Dotaknila se je ekološke pridelave in predelave, naštela je tehnike in tehnologije ekološkega kmetovanja ter poudarila njegov celostni pomen: "Življenje z naravo in ne le preživetje." Povedala je, da je v občini Dobrova - Polhov Gradec registriranih 12 ekoloških kmetij, navzoče potrošnike pa spodbudila, naj kupujejo  lokalne pridelke in izdelke, saj je kakovost teh veliko boljša.
Župan Franc Setnikar je ob zaključku delavnic čestital vsem udeležencem in dejal, da so delavnice namenjene preventivi in občanom koristijo bolj kot potrošnja časa za računalnikom ali televizijo, zato bodo z njimi nadaljevali tudi naslednjo jesen.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi