Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

O učinkih obnove mostov

Analize so pokazale, da je na območju občine Dobrova - Polhov Gradec potrebna obnova mnogih mostov. Namera občine je obnoviti enega do dva v letu trajanja investicije. V tem mesecu so zaključili dela na mostu čez Božno.
Občina Dobrova - Polhov Gradec ima močno razvejano omrežje občinskih cest. Ceste večinoma potekajo po dolinah skupaj z vodotoki, ki jih nemalokrat prečijo z mostovi ali prepusti. Na območju občine je takih prečenj z mostovi kar 59. Mostovi so različni, iz različnih gradbenih materialov (les, beton), predvsem pa različno stari. Glede na analizo stanja, razloge in smiselnost namerava občina sistematično obnavljati dotrajane mostove in to v vsakem letu trajanja naložbe enega ali dva. Predvsem želi s tem izboljšati obstoječe stanje, statično varnost konstrukcij in uporabe obnovljenih mostov ter zmanjšati stroške rednega vzdrževanja, hkrati pa poskrbeti za ohranjanje poseljevanja odročnejših predelov občine.
Na začetku letošnjega oktobra je podjetje UP Projekt začelo z obnovo mosta čez Božno (Medvejkov most). Kot smo v pretekli številki že navedli, so prenovili zgornji in spodnji del mosta. Na krovni plošči so bili obnovljeni obstoječa AB-plošča in robni venci, poleg tega so jo izolirali, asfaltirali in dodali novo ograjo. Na spodnjem krovu  pa so popravili betonske razpoke (injektiranje razpok) in preplastili betonsko površino s fino sanacijsko maso, to kasneje pobrusili in jo premazali s posebnim premazom. Izvajalec je novembra zaključil z deli, ki so po pogodbi vredna 102.418,53 evra, ter skupaj z investitorjem – občino poskrbel za večjo varnost pri uporabi mosta. Poleg tega pa bo območje, ki ga cesta z obnovljenim mostom oskrbuje, privlačnejše za sedanje in prihodnje prebivalce. Tovrstne naložbe pa ne bodo prinesle le kratkoročnih izboljšav, pač pa bodo prispevale tudi k razvoju hribovskih kmetij in turizma tam ter ohranjanju poselitve v odročnejših predelih občine.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi