Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Predstavniki društev in gasilcev pri županu

Na prednovoletnem srečanju so se na vabilo župana Franca Setnikarja v torek, 28. novembra, srečali predstavniki občinskih društev, četrtkovo popoldne, 30. novembra, pa je bilo namenjeno klepetu s predstavniki prostovoljnih gasilskih društev v občini ter vodstvom Gasilske zveze Dolomiti.

Da si je v predprazničnih dneh treba vzeti čas tudi za srečanja in pogovore, je mnenje župana Franca Setnikarja, ki vsako leto znova na obisk povabi predstavnike društev, gasilcev in drugih, ki na kakršenkoli način sooblikujejo življenje v občini, da se jim zahvali za njihov prispevek in izmenja mnenja, pobude in želje, ki bi v prihodnje še lahko prispevali k lepšemu življenju občank in občanov.
Na prvem srečanju je župan pohvalil predstavnike kulturnih, športnih in drugih društev za njihovo soustvarjanje življenja v občini ter se jim zahvalil za pripravljenost. Dotaknil se je tudi proračunskih sredstev, ki ostajajo v naslednjem proračunskem obdobju na postavki društev podobna kot v preteklih letih. Spregovorili so tudi vsi navzoči predstavniki, na kratko opisali svoje delovanje v preteklem letu, našteli projekte, sodelovanja z drugimi društvi tudi izven občinskih in državnih meja ter predstavili načrte za prihodnje leto. Nekaj več besed je bilo letos namenjenih prostorom, kjer se društvene dejavnosti opravljajo, predvsem zaradi pobude predstavnikov KUD Dolomiti Dobrova, ki so do nedavnega delovali v dvorani na Dobrovi, sedaj pa so zaradi poteka pogodbe, sklenjene med Kmetijsko zadrugo Dolomiti - Dobrova in Krajevno skupnostjo Dobrova, ter slabega stanja prostorov ostali tako rekoč brez strehe nad glavo. Z županom so se dogovorili za posebno srečanje, na katerem bodo razrešili dileme in našli rešitev, da se bodo društvene dejavnosti odvijale naprej. Ker je bilo na srečanju prisotnih kar nekaj novih predsednikov oz. društvenih predstavnikov, je bila beseda pohvale namenjena tudi prevzemanju odgovornosti za vodenje in hkrati delovanje društev. Mnogi so se županu zahvalili za posluh in (finančno) podporo občine pri projektih in delu. Župan je ob koncu razprave misel sklenil v želji, da takšno delo in sodelovanje tudi v prihodnjem letu nadaljujejo.

 

Na sprejemu predstavnikov Gasilske zveze Dolomiti in prostovoljnih gasilskih društev v občini pa je župan izrekel zahvalo vsem gasilcem za požrtvovalno delo v letu, ki je bilo zanje zelo razburljivo, ter dodal, da se bodo na občini še naprej trudili, da bodo gasilci ustrezno opremljeni. Dotaknil se je nedavnega požara drvarnice in stanovanjske hiše v Polhovem Gradcu, ki je dvignil precej prahu, predvsem zaradi težav s hidranti. Glede na to da je občina upravljavec vodovodnega sistema, gasilci pa v primeru požarov prvi odjemalci oz. uporabniki, je podal nekaj navodil, ki jih bo občina posredovala vsem prostovoljnim gasilskim društvom v občini ter v prihodnje nekatere stvari tudi redno preverjala, in sicer: za vsako društvo je bil pripravljen seznam hidrantov na njihovem območju, da se vzpostavi popoln kataster hidrantnega omrežja v občini in poskrbi za njegovo redno letno vzdrževanje, vzpostavi evidenca odvzemov vode iz hidrantov, kar pomeni, da društva o vajah, intervencijah ipd. obveščajo občino, ter opremljenosti društev z defibrilatorji, ki jih bo občina poskušala zagotoviti na vseh lokacijah, naloga društev bo le, da jih ustrezno namesti in prioravi usposabljanja za uporabo.
Zbrane gasilce so pozdravili tudi predsednik, tajnik in poveljnik Gasilske zveze Dolomiti. Slednji, Filip Božnar, je predstavil operativno poročilo in med drugim navedel, da so bila prostovoljna gasilska društva letos sklicana kar 51-krat, kar je rekord. Izjemno je bilo število požarov, nudili so tehnično reševanje, pomoč ob naravnih, prometnih in nesrečah v gozdu, kar sedemkrat pa so pomagali s pomočjo defibrilatorja. Na intervencijah je sodelovalo več kot 940 gasilcev, ki so opravili več kot 3200 prostovoljnih ur, pri tem pa je poudaril, da ni bil nobeden od gasilcev poškodovan, kar dokazuje, da so dobro pripravljeni tako operativci kot vodje, ki vedo kakšne in kako opremljene gasilce lahko pošiljajo v akcije. Predsednik Marjan Peklaj je pohvalil sodelovanje gasilcev z občino, ki ima posluh, tudi kar se tiče finančnih sredstev. Župan je ob tem pohvalo vrnil ter dejal, da je občina z delom gasilcev izredno zadovoljna, saj so hitri in učinkoviti, predvsem pa odgovorni. V razpravi so sodelovali še predstavniki društev, ki so se dotikali lastnih izkušenj iz različnih intervencij v preteklem letu ter poudarjali, da so na klice na pomoč odgovarjali v najkrajšem možnem času, delo pa po svojih najboljših močeh. Po koncu razprave je župan vsem zaželel, da bi bili pri opravljanju te službe premišljeni in vselej pazili najprej na svojo varnost in nato varnost ostalih, da bi izkušnje čim pogosteje pridobivali na vajah in vse redkeje na intervencijah, predvsem pa, da bi prihajajoče leto bilo čim lepše na vseh področjih.


Besedilo in fotografija: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi