Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
NED.
24°C
10°C
Oceni objavo

Poziv za prijavo škode na stvareh - poplave 2023

Občina Dobrova - Polhov Gradec obvešča, da na podlagi Sklepa Uprave za zaščito in reševanje št. 844-30/2023-18 – DGZR z dne 10. 8. 2023 pričenja z ocenjevanjem škode na stvareh zaradi posledic močnih neurij z večdnevnim obilnimi deževjem na širšem območju Republike Slovenije, ki je povzročilo katastrofalne poplave, plazenje tal in druge posledice hudourniškega delovanja visokih voda, zaradi katerih je poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije, dne 4. avgusta 2023, aktiviral Državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah (št. 843-7172023-12-DGZR z dne 4.8.2023).

Rok za zbiranje vlog je do vključno torka, 12. septembra 2023.

Naloga Občine Dobrova – Polhov Gradec oz. občinske Komisije za ocenjevanje škode ob naravnih nesrečah je, da na predpisanih obrazcih (vlogah) oceni nastalo škodo skladno z Uredbo o metodologiji za ocenjevanje škode (Uradni list RS, št. 67/03, 79/04, 33/05, 81/06 in 68/08). Podatke iz obrazcev občinska komisija vnese v spletno aplikacijo Ajda. Več informacij o poteku ocenjevanja škode si lahko preberete na spletnem naslovu URSZR: www.sos112.si. 
V skladu s sprejetim Sklepom lahko lastniki škodo prijavite na predpisanem obrazcu in sicer:

• OBRAZEC 1 – »Ocena škode na kmetijskih zemljiščih in gozdovih, povzročene po naravni nesreči« je namenjen prijavi škode na kmetijskih zemljiščih.

• OBRAZEC 3 – »Ocena škode na stavbah, povzročene po naravni nesreči« je namenjen prijavi škode za popolnoma uničen objekt.

• OBRAZEC 4 – »Ocena delne škode na stavbah, povzročene po naravni nesreči« je namenjen prijavi delne škode na objektih.

• OBRAZEC 5 – »Ocena škode na gradbenih in inženirskih objektih (transportna infrastruktura, distribucijski plinovodi, vodni objekti, dovozi, ceste, podporni zidovi in drugo), povzročene po naravni nesreči« pa je namenjen prijavi škode na gradbeno-inženirski infrastrukturi.


K prijavi (obrazcu) je treba priložiti fotografije poškodovanega objekta (ni obvezujoče) s katerih bodo razvidne poškodbe. Priložite tudi kontaktne podatke (telefon, e-pošta) za morebitne dodatne informacije. Datum ocene škode izpolni občinska komisija. 
Vlogo je potrebno tudi lastnoročno podpisati (vlogo se podpiše na dveh mestih). 
Pri izpolnjevanju obrazcev in oddaji vloge upoštevajte tudi sledeče:

• uničen objekt se oceni na »OBRAZCU 3«, delna škoda povzročena na stanovanjskem ali poslovnem objektu pa se oceni na »OBRAZCU 4«,

• vsak objekt (stanovanjski, poslovni,…) se oceni ločeno in popiše na obrazcu, torej mora biti za vsak poškodovan objekt oddana svoja vloga,

• za poškodbe na skupnih delih stavb prijavo vloži upravnik stavbe,

• za objekte v solastništvu, škodo prijavi eden izmed solastnikov.


Pri pripravi/izpolnjevanju vloge za delne škode na objektih je potrebno upoštevati opise del in količine priloge »Izhodiščne povprečne cene za ocenjevanje delnih škod na stavbah«, ker bo le tako omogočen pravilen vnos vloge, ki jo mora občina posredovati na Upravo za zaščito in reševanje.
Obrazci so dosegljivi na spletni strani občine , lahko pa jih prevzamete tudi v tajništvu Občine Dobrova – Polhov Gradec, Stara cesta 13, 1356 Dobrova v času uradnih ur: 
ponedeljek: 8.00 - 12.00 
sreda: 8.00 - 12.00 in 14.00 – 16.00 
petek: 8.00 - 12.00

Izpolnjene in podpisane obrazce lahko: 
• dostavite v tajništvo Občine Dobrova – Polhov Gradec ali 
• pošljete po pošti na naslov: Občina Dobrova – Polhov Gradec, Stara cesta 13, 1356 Dobrova, s pripisom »Prijava škode – Poplave avgust 2023«.

Na podlagi prejetih vlog bo škodo na terenu ocenjevala občinska Komisija za ocenjevanje škode na stvareh. Če potrebujete pomoč pri izpolnjevanju obrazcev vam lahko pomagamo na Občini Dobrova – Polhov Gradec. Za morebitne dodatne informacije lahko pokličete na tel.: 01 3601 800 ali nam pišite na elektronski naslov: info@dobrova-polhovgradec.si 

Ocenjevanje spodaj navedene škode NI v pristojnosti občinske Komisije za ocenjevanje škode ob naravnih nesrečah in jo morate morebitni oškodovanci prijaviti neposredno stvarno pristojnemu organu: 
• v gozdovih škodo ocenjuje Zavod za gozdove RS, 
• na vodotokih škodo ocenjuje Direkcija RS za vode,
• na kulturni dediščini škodo ocenjuje Zavod za varstvo kulturne dediščine, 
• v gospodarstvu škodo ocenjuje Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport 
• na državnih cestah Direkcija RS za infrastrukturo ter 
• na državni infrastrukturi Ministrstvo za infrastrukturo. 

Spremljajte spletno stran www.dobrova-polhovgradec.si.



Občina Dobrova – Polhov Gradec








Oglejte si tudi