Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Bronasti znak za Polhov Gradec

Polhov Gradec se je pridružil 12 destinacijam, ki so se prijavile na tretji nacionalni poziv Slovenske turistične organizacije za pospeševanje vpeljevanja trajnostnega poslovanja v turizmu, imenovan Zelena shema slovenskega turizma – Slovenia Green.

Občina Dobrova - Polhov Gradec si v zadnjih letih posebej prizadeva za preboj na področju turizma. Na začetku tega meseca ji je uspelo stopiti stopničko naprej na tej uspešno začrtani poti – Polhov Gradec je prejel bronasti znak Slovenia Green destination – Zelena. Aktivna. Zdrava. in se pridružil elitni skupini destinacij in ponudnikov v Zeleni shemi slovenskega turizma (ZSST). Gre za celovito zasnovan nacionalni sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji na vseh stebrih trajnostnega razvoja, okoljskem, družbenem in ekonomskem. Shema, katere lastnik je Slovenska turistična organizacija, je namenjena tako destinacijam kot tudi ponudnikom turističnih nastanitev in turističnim agencijam. Polhov Gradec se je tako pridružili destinacijam, ki svojo trajnostno poslovanje na področju turizma presojajo z mednarodnimi orodji Green Destinations Standard in ETIS, kar mu bo omogočilo tako nacionalno kot mednarodno primerljivost in vidnost.
Za ocenjevanje na nacionalni ravni je bila za Polhov Gradec izdelana izčrpna analiza stanja, ki opredeljuje vplive na turizem in prijetnost bivanja v kraju, tako za prebivalce kot obiskovalce. V njej so navedena mnoga zavarovana in varovana območja naravne dediščine, nacionalno pomembna območja kulturne krajine, objekti kulturne dediščine državnega pomena, lokalna kulinarika in lokalno pridelana hrana, ki ob vzdržnem razvoju turistične ponudbe zagotavljajo trajnostni razvoj destinacije z vseh vidikov trajnostnega razvoja: okoljskega, socialnega in gospodarskega. S pridobitvijo bronastega znaka ZSST se bodo v Polhovem Gradcu prizadevanja prek različnih aktivnosti turističnega razvoja ter ozaveščanja lokalnega prebivalstva, gospodarstva, obiskovalcev in preostalih deležnikov o pomenu trajnostnega turizma le še pospešeno nadaljevala. Zelena (okoljsko in družbeno odgovorna) destinacija namreč ni projekt, naloga oziroma odgovornost zgolj aktivno vključenih, temveč nekaj, kar lahko dosežemo samo vsi skupaj – vsi deležniki v destinaciji, tako v javnem, nevladnem kot zasebnem sektorju – in to ne samo v turizmu, temveč na vseh področjih delovanja. Ne nazadnje pa ste v tem procesu ključni tudi vsi, ki v kraju živite. Izrednega pomena je namreč, da je Polhov Gradec najprej prijeten in prijazen za vse, ki tu delamo in živimo. S tem bo takšen tudi za ljudi, ki nas obiščejo.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi