Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Pešec, bodi viden – bodi previden

Občina Dobrova-Polhov Gradec se bo 3. oktobra 2019 pridružila vseslovenski preventivni akciji Pešec, ki bo opozarjala na ogroženost pešcev v prometu.

Vseslovenska preventivna akcija Pešec oz. Bodi preViden, ki jo Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju z lokalnimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu organizira tudi letos, bo potekala od  1. 10. do 13. 10. 2019. S sklopom terenskih akcij, plakatov ter drugih preventivnih dejavnosti bodo opozarjali na problematiko in položaj peščev v prometu. Akcija je namenjena voznikom ter spremljanju njihovega upoštevanja cestno prometnih predpisov, omejitev hitrosti v prometu ter odstopanja prednosti pešcem pri označenih prehodih. S sloganom Posveti mi pozornost pa akcija ozavešča tudi pešce o primernih oblačilih, pozornosti na promet, upoštevanju prometnih predpisov ter uporabi odsevnih predmetov, kot so kresnička, odsevni trak, oblačila ter drugi predmeti z odsevno površino. Akcija Pešec jih bo tako spomnila na uporabo prometnih površin namenjenih hoji pešcev ter ravnanja, ko slednjih ni, varno prečkanje cestišča in na ravnanje ob zmanjšani vidljivosti ter posebnih vremenskih razmerah.

Lani se je na slovenskih cestah smrtno ponesrečilo 91 udeležencev prometa, 15 izmed njih je bilo pešcev. Na uspeh ter nujnost preventivne akcije kaže podatek, da je bilo še v letu 2016 smrtnih žrtev med pešci kar 22, že samo leto kasneje pa 10. Akcija si prizadeva, da bilo število nesreč s smrtnim izidom med pešci, ki jih največkrat povzročijo neupoštevanje oz. odvzem prednosti, neprilagojena hitrost voznikov ter nepravilno ravnanje pešcev, čim nižje.  

Akcija še posebno pozornost namenja najranljivejšim skupinam v prometu; starejši pešci so zaradi pešajočih psihofizičnih sposobnosti ter pogosto temnih oblačil ter posledično slabše opaznosti v prometu še posebej ogroženi. V letu 2017 je bila kar polovica vseh smrtnih žrtev med pešci starejša od 65 let. V isto kategorijo ogroženosti spadajo tudi otroci, ki se svoje izpostavljenosti v prometu pogosto ne zavedajo.

Občina Dobrova-Polhov Gradec se bo akciji Pešec pridružila tudi letos. V sredo, 3. 10. 2019, bo na različnih lokacijah v Polhovem Gradcu, Črnem Vrhu, Šentjoštu in na Dobrovi med 16. in 19. uro potekala terenska preventivna akcija. V sodelovanju s Policijo in MIRED-om bodo podporniki akcije spremljali pravilno ravnanje voznikov in pešcev ter hkrati vse udeležence prometa ozaveščali z deljenjem odsevnih predmetov in letakov.   

 

SPVCP Občina Dobrova – Polhov Gradec

 

Oglejte si tudi