Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Odprtje vrtine Brezje in njena vključitev v javni vodovodni sistem Brezje

Pomanjkanje vode, razvoj vasi Brezje pri Dobrovi in zahteve po ustrezni pitni vodi so že pred skoraj 10 leti izoblikovali idejo o iskanju rešitve za nov, kakovosten in zadosten vodni vir, ki bi zagotavljal potrebne količine vode za vse hiše in kmetije na tem območju.

Zamisel se je začela uveljavljati in vodovodni odbor Brezje je leta 2007 k sodelovanju pri hidrogeoloških raziskavah povabil priznanega strokovnjaka s tega področja, g. Stanislava Veharja. Na podlagi naročila Krajevne skupnosti Dobrova, v okviru katere se izvaja distribucija vode za javni vodovodni sistem Brezje, je izdelovalec pripravil lokacijo za vrtino. Pomanjkanje vode v sušnih obdobjih je pospešilo odločitev vodovodnega odbora in KS Dobrova o začetku gradnje vrtine v letu 2011. Odločitev vodovodnega odbora pa je nato potrdil tudi svet KS Dobrova na svoji redni seji. Izmed več prispelih ponudb je vodovodni odbor izbral ponudbo podjetja Minervo, d. d., iz Ljubljane, ki je bila najcenejša, hkrati pa je zadostila zahtevam po ustreznih izkušnjah za izvedbo raziskovalne vrtine. Izvajalec je dela začel septembra 2011; izvrtal je vrtino, skladno s projektno dokumentacijo – do globine 123 m, s kapaciteto 3 l/s. Ob tem se je začela gradnja povezovalnega cevovoda med vrtino in obstoječim omrežjem. V začetku leta 2012 so začeli opremljati vrtino, izdelovati elektropriključek, stekli pa so tudi postopki za pridobitev vodnega dovoljenja. Strojno opremo je dobavilo podjetje Elzak. Poskusno črpanje se je začelo spomladi 2012, hkrati pa so začeli nadzorovati ustreznost načrpane vode. Analize so bile skladne z zahtevami pravilnika o pitni vodi. Po uspešnem poskusnem črpanju je Arso 9. marca 2013 izdal vodno dovoljenje za vrtino Brezje. Sredstva za  izgradnjo so se zagotovila iz naslova pobrane vodarine v VS Brezje v preteklih letih, razliko manjkajočih sredstev pa je odobril svet KS Dobrova kot posojilo vodovodnemu odboru Brezje za dokončanje projekta. Ob tem gre velika zasluga vsem, ki so dali služnostno pravico za izgradnjo vrtine in povezovalnega cevovoda. Ob izgradnji vrtine in cevovoda se je opravilo več kot 500 ur prostovoljnega dela, za kar se vsem prostovoljcem iskreno zahvaljujemo. 

Ob koncu se zahvaljujemo vsem, ki so kakorkoli pripomogli k izvedbi omenjenega projekta, posebna zahvala pa gre vodovodnemu odboru Brezje. 

Vrtina je bila s slovesnim odprtjem predana svojemu namenu 17. maja 2013.

 

Predsednik VS Brezje        Predsednik KS Dobrova 

Andrej Urbančič                 Marjan Pograjc

Oglejte si tudi