Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

JUTRI
32°C
18°C
NED.
31°C
18°C
3005

Obnova hiše v grajskem parku

Manjša hiška tlorisne površine 60 kvadratnih metrov stoji na robu parka, ki je od leta 1999 spomenik državnega pomena. Hiška s streho značilne piramidaste oblike je bila zgrajena v času grajske gospode, služila pa je kot pralnica perila ter prostor za hrambo orodja in pripomočkov. Skozi njo namreč teče potok, ki izvira 300 m višje, v grajskem izviru.

Hiška je verjetno služila tudi kot sušilnica, saj je imela prek kamnitega dimnika urejeno ogrevanje na trda goriva. Že desetletje je stavba olepšana z novo streho; pri njeni obnovi so upoštevali originalno obliko strešnika oz. bobrovca. Zelo lepo in v skladu z merili kulturne dediščine so uredili tudi fasado ter zamenjali okna in vrata. Notranjost pa je ostala nedotaknjena do leta 2012; ker je tekoča voda ves čas vlažila zidove, so ti začeli razpadati, sredinski oporni kamniti zid se je deloma podrl, zob časa pa je načel tudi zavite kamnite stopnice za dostop na podstrešje in jih deloma porušil.

Obnova takega zaščitenega objekta ni niti poceni niti hitra, saj je bila hiška že na robu rušitve. Občina Dobrova -  Polhov Gradec je kot investitor že leta 2010 naročila izdelavo projektne dokumentacije, nakar je kandidirala na razpisih, lani pa je dobila tudi zagotovilo, da bo v tej več kot 100.000 evrov vredni investiciji obnove država prispevala večinski finančni vložek.

Obnova se je začela novembra, zaključek del pa pričakujejo konec poletja. Takrat bo objekt zasijal v povsem novi luči in bo po nekaj stoletjih propadanja postal turistična točka, na kateri se predvidevajo naslednje dejavnosti:

– postavitev stalne etnološke zbirke,
– občasne razstave zasebnih zbirateljev etnološke dediščine v občini,
– organizacija izobraževanj, namenjenih predvsem zasebnim zbirateljem etnološke dediščine v občini,
– del prostora bo namenjen prodaji spominkov in značilnih polhograjskih izdelkov, povezanih z etnološko dediščino.

Občna predvideva tudi povečan obisk kraja ter določen prihodek od prodaje vstopnic za razstavo, na kateri so med tednom predvidene šolske skupine, in prihodek od prodaje spominkov. 

Na mestu starih kamnitih stopnic so predvidene okrogle kovinske, objekt bo toplotno in protivlažno izoliran, žal pa bo izgubil stik z vodo – prvotna ideja o steklenem jašku nad potokom se je po posvetovanjih s strokovnjaki izkazala za zelo nepraktično, kajti bližina potoka in nihanje njegove višine ob nalivih bi zahtevala stalno čiščenje stekla, pa tudi toplotne izgube. Ogrevanje objekta je predvideno le z električnimi radiatorji (dimnik so že odstranili), objekt pa bo priključen tudi na vodovod in kanalizacijo; vendar ker lani zgrajena kanalizacija ob objektu še ni v uporabi, se predvideva postavitev male biološke čistilne naprave.

Sebastjan Vehar

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi