Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
1°C
-5°C
JUTRI
2°C
-2°C
Deli
7402

Ne gre še za izgradnjo trgovine, pač pa za nedovoljeno nasipavanje

Na lokaciji od krožišča na Dobrovi proti Ljubljani, nasproti bencinske črpalke, se izvaja nedovoljeno nasipavanje, ki nima nikakršne povezave z izgradnjo bodoče trgovine, za katero je predvidena gradnja v naslednjem letu na drugi lokaciji.

V zadnjem času je veliko občanov na občino in njene predstavnike naslovilo vprašanje, kaj dogaja se nasproti bencinske črpalke, celo, ali se to zemljišče pripravlja za izgradnjo trgovine. Dejstvo je, da lastnik zemljišča kljub opozorilom nedovoljeno navaža gradbeni material, z nasipom pa to območje postaja izredno nevarno v primeru večjih nalivov in voda, ki bi škodo lahko povzročilo na širši okolici Dobrove.

Župan Franc Setnikar odgovarja, da tu ne bo stala trgovina, katere lokacija je predvidena na drugi strani območja dobrovskega vrtca in pojasni, da je to zemljišče, na katerem se nasipa,  pred več kot desetimi leti res kupila družba Mercator, z namenom, da bi tam postavila trgovino, vendar je le-tega prodal, saj gre za območje katastrofalnih poplav in gradnja na tej lokaciji ni dovoljena. Na občini so bili s strani inšpekcijskih služb obveščeni, da ima tudi zdajšnji lastnik z njihove strani prepoved nasipavanja oziroma odločbo o prekinitvi nasipavanja in o vzpostavitvi v prvotno stanje. Župan dodaja, da so sedaj na potezi pristojne inšpekcijske službe, saj občina v takšnih primerih nima posebnih pristojnosti. Po njegovem mnenju bi lastnik odločbo organa moral upoštevati in navoženi material takoj odstraniti. Ob tem izpostavi problem, ki tu nastaja zelo pereč in nevaren. Gre namreč za zasipavanje velikega razlivnega območja, kjer se voda ob večjih nalivih zadržuje, zasip pa lahko povzroči, da bo ob večjih vodah najbolj izpostavljen del Dobrove hitreje poplavljen, saj bo voda še hitreje zalivala spodnje prostore in kleti kot bi jih sicer. Še več, lahko se zgodi, da ves nasipni material voda potegne s seboj pod most in zapre propust. Voda bi v tem primeru morala najti pot drugod, najverjetneje preko krožišča in mimo tamkajšnjih stanovanjskih hiš, kar bi povzročilo veliko materialno škodo.

Na Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor, ki je pristojen za ukrepanje, smo že naslovili vprašanja. Zaenkrat so nam odgovorili le, da primer obravnavajo, ko pa bodo postregli s konkretnejšimi podatki, vas o tem obvestimo tudi v Našem časopisu.

Nadja Prosen Verbič

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!