Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Izšla je nova turistična zloženka o zgodovini naših krajev

Občina Dobrova-Polhov Gradec je izdala novo zgodovinsko obarvano turistično zloženko. Osrednja tema je 70. obletnica konca druge svetovne vojne, ki je v večini slovenskih krajev terjala visok krvni davek, s prav posebno vojno izkušnjo pa so se med drugim spopadali občani zahodnega dela občine.

Tam je med drugo svetovno vojno potekala meja med Italijo in Nemčijo, o čemer smo že pisali v časopisu, zloženka pa prinaša krajši zapis o tem in zemljevid meje s pomembnimi točkami za lokalno zgodovino, ki so lahko tudi del priložnostnega nedeljskega izleta. Kar nekaj predmetov iz tega obdobja je našlo svoje mesto v zbirkah dveh lokalnih mož, ki jima je zgodovina pri srcu. To sta Janez Cankar iz Planine in Matevž Košir iz Suhega Dola, katerih »zgodovinska svetišča« so ravno tako opisana v zloženki. Vsak od njiju ima na domačem dvorišču staro kaščo, polno zgodovinskih predmetov. Tako lahko obisk nekdanjega stražnega stolpa v Suhem Dolu, od katerega so ostali samo še temelji, natančna lokacija pa je označena v zloženki, zaključite z obiskom ene od omenjenih kašč. Rada vam bosta odprla vrata in presenečeni boste nad številom predmetov ter njihovimi zgodbami.
Gonilna sila in hkrati pobudnik za izdajo zloženke je Milan Košir iz Črnega Vrha, ki se ob tej priložnosti zahvaljuje polhograjskemu turističnemu društvu in občini za vso pomoč. 

Gašper Tominc

Oglejte si tudi