Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Išče se izvajalec za prenovo avtobusne postaje v Polhovem Gradcu

Spomladi se načrtuje pričetek urejanja širšega območja avtobusnega postajališča v Polhovem Gradcu, ki se razvija v enega izmed osrednjih prostorov kraja. Območje bo oblikovano kot javni trg z novo avtobusno postajo, infotočko in dodelano krajinsko arhitekturno ureditvijo, sočasno pa se bo izvedla tudi rekonstrukcija križišča in ureditev površin za pešce. Kakšna bo nova podoba Polhovega Gradca, katere ureditve bodo izvedene in kakšen je predviden terminski plan projekta?
Od sprejetja podrobnega prostorskega načrta do objave javnega razpisa za izbiro izvajalca del

Vizijo za ureditev podobe naselij je Občina Dobrova - Polhov Gradec začrtala že v svojem prostorskem načrtu, kjer je kot enega izmed ciljev prostorskega razvoja zastavila izboljšanje urbane podobe naselij z ureditvijo javnih površin in arhitekturno-urbanistično prenovo ob upoštevanju ohranjene arhitekturne identitete starih vaških jeder. Tovrstno urejanje središča naselja pa ne bo potekalo samo v Polhovem Gradcu, ampak tudi na Dobrovi, v Šentjoštu in Črnem Vrhu.

Gradnjo na spodaj prikazanem območju v Polhovem Gradcu podrobneje ureja Občinski podrobni prostorski načrt za enoto urejanja prostora PG-12 (OPPN PG-12) sprejetega leta 2017, ki ga je izdelalo podjetje ARREA, arhitektura d.o.o. Z njim je določena celovita podoba središča Polhovega Gradca, ki ga tvori širše območje avtobusne postaje, in sicer na podlagi zmagovalne rešitve javnega natečaja, ki jo je pripravila skupina arhitektov Maruša Zorec, Maša Živec in Uroš Rustja s sodelavci Ano Golmajer, Aleksijem Vičičem in Tadejem Bolto.

Občina Dobrova - Polhov Gradec si je pri projektu prizadevala za sodelovanje z Direkcijo RS za infrastrukturo, kar bi omogočilo sočasno ureditev avtobusnega postajališča in dela lokalne ceste proti Črnemu Vrhu, za kar bi poskrbela Občina, in državne cestne infrastrukture, ki je prav tako nujno potrebna prenove. Občina Dobrova - Polhov Gradec je gradbeno dovoljenje za ureditev prometnega vozlišča s pripadajočo zunanjo, prometno in komunalno ureditvijo pridobila že lani maja, nato pa je v letošnjem letu z Ministrstvom za infrastrukturo uspešno podpisala Sporazum o sofinanciranju, si zagotovila državno sofinanciranje in območje prenove kot željeno razširila še na državno cesto.

Direkcija RS za infrastrukturo je 10. decembra 2021 že objavila javni razpis za izbiro izvajalca del za projekt Ureditev križišča na R3-641/1369 z LC 067091 in hodnika za pešce od km 8.850 do km 8.970 v Polhovem Gradcu, odprt pa je do 12. januarja 2022. Občina Dobrova - Polhov Gradec pa je razpis za projekt Ureditev prometnega vozlišča v Polhovem Gradcu objavila 23. decembra 2021, ki je odprt za ponudnike del do 14. januarja 2022. Po zaključeni izbiri bo znan izvajalec del, višina sredstev potrebnih za izvedbo projekta, in natančnejši terminski plan, dela pa se bodo po pričakovanjih pričela sredi leta 2022.


Nov objekt in prometna ureditev na avtobusni postaji

Iz razpisne dokumentacije je razvidno, da bo obstoječi objekt z nekdanjim gostinskim lokalom odstranjen. Na njegovem mestu pa bo zrastel nov pritlični objekt, zasnovan kot prehodna nadstrešnica, ki bo nudil prostore za info točko in gostinski lokal ter sanitarije. Prenovljeno avtobusno postajališče bo opremljeno s klopmi, čakališči, površino za kolesa, pitnikom, mesti za kratkotrajno parkiranje, obračališčem za avtobuse in trikotnim trgom oz. večnamensko ploščadjo, ki se bo lahko uporabljala tudi kot nov prostor za turistične vsebine, dogodke in druženje. Del ploščadi se bo zaključil v stopnišču, ki bo vodil do klančine, ki se bo po brežini vzpenjala do spomenika NOB. Avtobusno postajališče s ploščadjo bo od regionalne ceste ločeval zeleni otok. Pozornost pa bo namenjena tudi ureditvi zelenih površin, ki že zdaj obkrožajo območje.


Sočasno bo prenovljeno tudi križišče

Poleg prenove avtobusnega postajališča bo izvedena tudi prenova križišča, ki ga tvorijo regionalna cesta R3 641/1369 Ljubljanica–Ljubljana (Dolgi most) in lokalna cesta LC 067091 Polhov Gradec–Kosmačar. Obravnavani odsek državne ceste je trenutno v slabem stanju, na cestišču so vidne razpore, robniki so dotrajani, v križišči niso urejeni varni prehodi za pešce, ker pa je območje gosto poseljeno, je na odseku tudi veliko nepreglednih individualnih cestnih priključkov.

Celotno križišče bo predvidoma izvedeno v obliki dvignjene ploščadi, ki bo omogočala prevoznost do 40 km/h in bo tako prispevala tudi k umirjanju prometa. V sklopu projekta je predvidena tudi ureditev površin za pešce in kolesarje, prehodov za pešce, prometne signalizacije, meteorne in fekalne kanalizacije, telekomunikacijskih vodov, elektro vodov, cestne razsvetljave in individualnih priključkov na cesto. Na celotnem odseku je načrtovana tudi obnova javnega vodovoda, ki je v upravljanju Režijskega obrata Občine Dobrova - Polhov Gradec.


Pomembna pridobitev za kraj

Projekt bo poskrbel za urejen, vabljiv, funkcionalen in hkrati predvsem prometno varen prostor v središču naselja. Z veseljem in potrpežljivostjo bomo spremljali njegovo uresničitev, ki pa jo bo v letošnjem letu nadgradila še gradnja Polhkovega razgledišča.

 

 l. o.

Oglejte si tudi