Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
32°C
16°C
JUTRI
32°C
18°C
Deli
6190

Internet tudi do oddaljenih krajev občine

Občina Dobrova - Polhov Gradec bo skupaj s partnerji v dveh letih vsem svojim prebivalcem zagotovila popolno pokritost z odprtim širokopasovnim omrežjem, saj je pristopila k projektoma RuNe in GOŠO. Gre za projekta, ki bosta z evropskimi in državnimi sredstvi rešila razvojni problem tudi na redkeje poseljenih območjih Slovenije.

 

Sodobni globalni razvojni trendi pred nas postavljajo izziv razvoja družbe znanja, ki bo med drugim temeljila na zmogljivi omrežni infrastrukturi elektronskih komunikacij kot eni izmed ključnih infrastruktur digitalne družbe, ki mora omogočati kakovosten dostop do interneta za vse. Po tem sodeč dostopna širokopasovna infrastruktura na celotnem ozemlju države pomembno prispeva k enakomernemu razvoju, zmanjšuje digitalne ločnice in povečuje vključenost vsakega posameznika v sodobne družbene tokove.  Z vidika usmerjanja razvoja je tako internet strateški instrument za povečevanje produktivnosti, oblikovanje inovativnih poslovnih modelov, izdelkov in storitev, bolj učinkovito komunikacijo in večjo splošno učinkovitost družbe. Po mnenju nekaterih lahko danes pomen širokopasovnega omrežja primerjamo s pomenom cestne infrastrukture, železniškega ali električnega omrežja, saj je postal nepogrešljiva komponenta vsakodnevnega življenja.

V občini Dobrova - Polhov Gradec se je v zadnjem desetletju pojavil nov razvojni problem, saj ljudje, ki živijo na redkeje poseljenih območjih, še vedno nimajo dostopa do telekomunikacijskih omrežij velikih hitrosti. Ti ga po mnenju Dominika Šalamona iz podjetja Eurocon tudi nikoli ne bi imeli, saj operaterji nimajo tržnega interesa vlagati v redko poseljena območja, ker se jim naložba ne bi vrnila v dovolj kratkem časovnem obdobju. To so izjavili tudi sami, in sicer v postopku mapiranja, ki ga je leta 2015 opravilo pristojno ministrstvo. Na podlagi tega je ministrstvo opisana območja, ki tudi v naslednjih 5 letih takega omrežja ne bi dobila, poimenovalo s pojmom »bela lisa«. Da se ta razvojni problem reši, sta v Sloveniji nastala dva projekta, ki se jima je pridružila tudi občina Dobrova - Polhov Gradec in že na začetku leta 2016 sprejela razvojni in strateški dokument, s katerim je ugotovila stanje in potrebe po širokopasovni infrastrukturi v občini ter v njem zajela in identificirala možne načine pridobivanja sredstev za gradnjo širokopasovnega omrežja (Načrt razvoja odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij naslednje generacije v občini Dobrova - Polhov Gradec).

Projekt RuNe je zaseben projekt, financiran s strani zasebnih investicijskih skladov Evropske unije. Ker so zadaj dolgoročna naložbena sredstva, se lahko kapital vrača na daljši rok, pojasnjuje Šalamon, zato ima ta projekt tržni interes za gradnjo tudi na redko poseljenih predelih. V okviru tega projekta bo optično omrežje dobilo 1.437 gospodinjstev v 162 občinah. Občina Dobrova - Polhov Gradec je bila skupaj z nekaj preostalimi sosednjimi občinami uvrščena v drugi sklop tega projekta, za katerega se bo projektiranje začelo letošnjo jesen in bo trajalo približno 2 ali 3 mesece, spomladi naslednje leto pa se bo začela gradnja. Natančna časovnica bo po zaključeni fazi projektiranja objavljena na uradni spletni strani projekta www.ruralnetwork.eu

Kljub temu da je bil v okviru projekta RuNe interes graditi tudi na redko poseljenih območjih, pa interes ni bil upravičen tam, kjer je poselitev ekstremno redka, kar pomeni manj kot 8 prebivalcev na km2. V občini Dobrova - Polhov Gradec je takih gospodinjstev še 277. Da pa bi tudi ta dobila možnost priklopa na optično omrežje velikih hitrosti, je država pripravila projekt GOŠO, v okviru katerega se bo gradilo omrežje z državnim denarjem. Predstavnik podjetja Eurocon, ki je s strani občine odgovoren za potek projektov, pojasnjuje, da se bodo za sodelovanje lahko prijavili vsi operaterji, ki imajo tem območjem najbližje hrbtenično omrežje, za gradnjo pa bodo prejeli državno subvencijo. Projekt GOŠO se bo začel nekoliko kasneje, saj se na prvi razpis zaradi slabo zastavljenih robnih pogojev ni prijavil nihče izmed operaterjev, nov razpis bo tako objavljen pozno jeseni oziroma zgodaj spomladi 2019. Oba projekta naj bi se zaključila do konca leta 2020.

V obeh primerih se bo gradilo odprto širokopasovno omrežje, kar pomeni, da bo tisti, ki bo omrežje zgradil, z njim le upravljal, sam pa ne bo ponujal storitev, pač pa bo pozval vse obstoječe operaterje, da najamejo končni priključek in ponudijo svoje storitve. To je za vsakega posameznika – odjemalca pomembno iz dveh razlogov – občani bodo tako imeli možnost izbire operaterja, s čimer se bo vzpostavila konkurenca, cene bodo nižje in kakovost storitev višja. Poleg tega bodo občani imeli možnost menjave operaterja, če s storitvami ne bodo zadovoljni, kar v zaprtih omrežjih, ki jih gradijo operaterji sami, enostavno ni mogoče.

Občinska uprava

 

                                                                        

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi